czwartek, 25 października 2012

galette z gruszkami i gorgonzolą


Pyszne połączenie kruchego ciasta z dodatkiem tymianku, słodkich i soczystych gruszek z pikantnym serem gorgonzola a wszystko to uzupełnione orzechami włoskimi, świeżym tymiankiem i glazurą zrobioną z miodu i octu balsamicznego. Galette z gruszkami i gorgonzolą z przepisu znalezionego tutaj.

320 g mąki pszennej
170 g zimnego masła
1 żółtko
1/2 łyżeczka soli
1 łyżka tymianku
4 łyżki wody

Wymieszać mąkę, sól i tymianek, dodać masło pokrojone w kostkę oraz żółtko, zagniatać ciasto dodając stopniowo zimną wodę. Ciasto owinąć w folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.


100 g sera Gorgonzola
3 gruszki
1/3 szklanki orzechów włoskich
1 jajko

Ciasto rozwałkować na blacie lekko oprószonym mąką w okrąg, na środku ułożyć pokruszony ser, posypać częścią orzechów, na tym ułożyć pokrojone w plasterki gruszki. Zlepić brzegi ciasta nakładając je na siebie, tak aby nadzienie było częściowo widoczne, posypać pozostałymi orzechami. Posmarować galette rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 50 minut, aż zbrązowieje.


1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
tymianek

W garnuszku podgrzać miód dodać do niego ocet balsamiczny i wymieszać. Glazurą posmarować odsłonięte owoce, posypać listkami tymianku. Podawać na ciepło.

17 komentarzy:

  1. Cudowne i wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna!
    Szkoda napoczynać,ale obietnica wspaniałych smaków silniejsza...

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się baaardzo smacznie!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. Gruszki i gorgonzola faktycznie bardzo sie lubia. Wspanialy przepis, podoba mi sie ten rustykalny wyglad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja cię kręcę!! Cudo sztuki kulinarnej!

    OdpowiedzUsuń
  6. Już od dłuższego czasu mam na nią chętkę:)
    Smaczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, prawdziwa pychotka! Pozdrawiam

      Usuń
  7. wyśmienite połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie po prostu, idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  9. w wakacje robiłam galette z jezynami- było cudowne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kamilko, to musi być obłędnie pyszne. Połaczenie po prostu rewelka!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo kusząco :]

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda pięknie!
    już mam taaaką ochotę...

    OdpowiedzUsuń
  13. POEZJA!!!!
    Pozdrawiamy :):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam pytanie - czy to jest porcja dla jednej osoby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lakeoffireo, to jest spora porcja, co najmniej dla 4 :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect