codzienność

poniedziałek, 18 lipca 2011

sałatka z grillowanych warzyw


Sałatka z grillowanych warzyw, w klasycznym zestawie z fetą. Dodatkiem do warzyw jest dressing na bazie oliwy, miodu i octu balsamicznego, z dodatkiem musztardy i ulubionych ziół. Ta pyszna sałatka świetnie sprawdza się jako dodatek do grillowanego mięsa. 


Grillowane kotleciki z mięsa mielonego z dodatkiem jogurtowego sosu.

300 g mięsa mielonego
2 jajka
1/2 bułki
1 cebula
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
150 g jogurtu naturalny
przyprawa do tzatzików

Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem oraz namoczoną bułką. Dodać jajka, przyprawy i jeszcze chwilkę wyrabiać. Mięso podzielić na części i uformować wałeczki. Mięso smażyć  na rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony. Jogurt naturalny wymieszać z przyprawą do tzatzików. Podawać kotleciki polane sosem jogurtowym, w towarzystwie sałatki z grillowanych warzyw.


1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy 
sól
pieprz 
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
ulubione zioła

Wymieszać musztardę, ocet balsamiczny oraz miód. Dolewać powoli oliwę, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać posiekane ulubione zioła.
 
bakłażan
cukinia
czerwona papryka
pomidor
czerwona cebula
3 łyżki oliwy z dodatkiem czosnku
200 g sera feta
sól
pieprz
oliwa

Warzywa umyć. Bakłażan pokroić w plastry, posolić i odstawić na 30 minut, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Cukinię i pomidora pokroić w plastry. Warzywa skropić oliwą i ułożyć partiami na rozgrzanej patelni grillowej. Piec przez około 5 minut z z każdej strony aż powstaną ciemne pręgi. Przełożyć na półmisek oprószyć solą i pieprzem, skropić winegretem oraz posypać rozkruszonym serem feta.

14 komentarzy:

  1. pięknie podana ta sałatka..

    OdpowiedzUsuń
  2. sałatka wygląda wręcz obłędnie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asieja, miło mi, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Malwina, dziękuję Ci za miłe słowa. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorota, cieszę się, że Ci się podoba. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta pyszna sałatka wygląda nieziemsko i wcale nie potrzebuje dodatku mięsa aby zaistnieć jako smakowite danie.. :) Lubię grillowane warzywa, a w takiej kombinacji.. pycha :)
    Masz na blogu zresztą dużo fajnych pomysłów na sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. grilowane warzywka z feta smakuja super:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale apetyczna propozycja:) bakłażan u nas znowu wrócił do łask, a twoja sałatka strasznie kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Panno L, dziękuję za wizytę na moim blogu i za miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Aga, kompozycja niezwykle udana. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Gosiu, to właśnie moje weekendowe gotowanie z bakłażanem. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Grillowane warzywa to my zawsze chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Just-great-food, u Was zawsze fajnie podane. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect