wtorek, 12 lipca 2011

krem cytrynowy z porzeczkami


Cytryna sprawdza się o każdej porze roku. Woda z kilkoma kroplami soku skutecznie gasi pragnienie, zimą herbata z cytryną i miodem błyskawicznie rozgrzewa i stawia na nogi. Cytrynę można też wykorzystać by przygotować kulinarne specjały, świetne dżemy, zupy i sosy. Warto, by ten słoneczny owoc jak najczęściej gościł na naszym stole, jest bowiem prawdziwą kopalnią witaminy C oraz innych cennych składników. Przygotowywałam już lemon curd oraz tartę cytrynową. Teraz przyszedł czas na lekki krem cytrynowy z porzeczkami. Krem cytrynowy jest jedwabisty i delikatny. Nie zawiera masła, cukier został zastąpiony dodatkiem białej czekolady. Przepis na krem podpatrzyłam tutaj. Krem cytrynowy z dodatkiem czerwonej porzeczki to orzeźwiający i lekki deser, doskonały na spotkanie w gronie znajomych.


130 g soku z cytryny
skórka z 2 cytryn
30 g cukru
2 jajka
110 g białej czekolady
czerwone porzeczki 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać jajka z cukrem, sokiem z cytryny i skórkę otartą z cytryny. Umieścić w rondelku na małym ogniu i mieszać, aż krem stanie się bardzo gęsty. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko. Następnie dodać w dwóch partiach roztopioną czekoladę, cały czas mieszając. Krem cytrynowy przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny. Podawać z porzeczkami.

16 komentarzy:

  1. ja robiłam coś podobnego i zaręczam ,że to jest pyszne ,a takie z porzeczkami to prawdziwe cudo
    http://kuchniaalicji.blogspot.com/2011/06/tarta-cytrynowa-z-biaa-czekolada.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Margot, przepis na krem, z tego samego przepisu, tylko w innej wersji podany. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. cytryna, biała czekolada? podbiłaś moje serce tym deserem:))) już go lubię:))) miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu, ciesze się, że Ci się podoba. Uściski

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda:) Chętnie się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. swietnie wyglada i na pewno pyszny jest ten deserek :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Judik, a proszę się skusić.

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosia, dziękuję, pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kuchennefascynacje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o tak i z porzeczkami bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudna stylizacja, piękne zdjęcia, wspaniały przepis - już szaleję za tym kremem - dodatek porzeczek to przysłowiowa kropka nad "i".:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lekka, ależ mi miło. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect