wtorek, 5 lipca 2011

zupa ze świeżego ogórka


Zupa ogórkowa to tradycyjna polska zupa, gotowana od kilku pokoleń. Jej zapach kojarzy się z domem i dobrym obiadem. Przepis na zupę ogórkową jest bardzo prosty, a zupa zawsze wychodzi smaczna. Moja wersja odbiega trochę od tej tradycyjnej, bo zamiast ogórków kiszonych proponuje dodanie świeżych ogórków sałatkowych, a dla podkreślenia smaku i chrupkości startej rzodkiewki. Zupa ze świeżego ogórka i innych młodych warzyw jest nie tylko prosta ale też bardzo smaczna.

3 marchewki  
2 pietruszka
1 seler
4 ziemniaki
1 por
2 ogórki sałatkowe
2 litry wywaru z kości 
100 ml śmietany
2 łyżki mąki
ziele angielski
liść laurowy
sól
pieprz
przyprawa warzywna
cukier
5 rzodkiewek
koperek

Umytą marchewkę, pietruszkę, seler, pora i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystko podgotować w bulionie, dodać przyprawy. Ogórki obrać i wydrążyć pestki, następnie pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Wszystko razem gotować na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. Dodać zahartowaną śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać rzodkiewkę startą na tarce jarzynowej i drobno posiekany koperek.

8 komentarzy:

  1. ale fajna ta zupa! nigdy nie jadłam takiej ze świeżym ogórkiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. ogórkowa nabiera nowego znaczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asieja, myślę, że by Ci zasmakowała. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Katie, taka wersja mam bardzo przypadła do gustu, tradycyjną wprost uwielbiam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna ta zupa! Zrobię dla Synka, który uwielbia ogórki!
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anno, mam nadzieję, że synkowi zasmakuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Oo, ze świeżego jeszcze nie próbowaliśmy, ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. Just-great-food, myślę że by Wam zasmakowała. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect