codzienność

poniedziałek, 4 listopada 2013

chleb z karmelizowanym porem i pestkami

 
Chleb z karmelizowanym porem i pestkami to propozycja Amber w październikowej piekarni. To bardzo jesienny chleb na zakwasie z dodatkiem pora karmelizowanego z miodem i octem balsamicznym, pełen pestek dyni i słonecznika. Pyszny i pięknie pachnący chleb został upieczony na podstawie przepisu Moniki


1 łyżka zakwasu
3/4 szklanki mąki pszennej
95 ml wody

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. 
  

cały zaczyn
375 ml wody
400 g mąki pszennej
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżeczki soli
1 por
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
100 g pestek słonecznika
50 g pestek dyni
1 łyżki masła 
1 łyżka oleju


Do miski wlać wodę, dodać zaczyn i rozmieszać, wsypać mąkę i połączyć ją z wodą przy pomocy rąk, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. N apatelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojonego w cienkie plasterki pora. Pora smażyć do momentu, aż zmięknie, dodać miód i ocet balsamiczny, wymieszać, a kiedy płyny odparują a por pokryje się ciemną glazurą, ściągnąć go z ognia i wystudzić. Na tej samej patelni rozpuścić masło i wsypać pestki dyni i słonecznika, usmażyć je na złoto, pozostawić do ostygnięcia i dodać do pora. Do ciasta dodać sól i przygotowane wcześniej wystudzone dodatki. Przy pomocy miksera połączyć je z ciastem, następnie wyrzuć ciasto na blat i podsypując minimalną ilością mąki wyrobić gładkie ciasto chlebowe, które ładnie odchodzi od blatu. Wyrobione ciasto umieść w naoliwionej misce. Pozostawić do fermentacji na 120 minut, w międzyczasie dwa razy w odstępach 45 minutowych wyrzuć je na lekko posypany mąką blat, rozpłaszczyć i złożyć je na trzy, a następnie jeszcze raz na trzy. Z ciasta uformować bochenek i umieść go w wysypanym mąką koszyku do wyrastania. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 4 godziny w temperaturze pokojowej lub 8 godzin w lodówce. Wyrośnięty chleb naciąć przed włożeniem do pieca. Piec w naparowanym piekarniku nagrzanym do 230° C, przez około 40 minut. Chleb po upieczeniu wystudzić.

25 komentarzy:

  1. jakie śliczne zdjęcia no i ten chleb-piękny bochen! dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bochenek marzenie!
    Skórka,środek...Pysznie.
    Dziękuję Kamila.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny!
    Dziękuję za wspólny czas przy tym niezwykle pachnącym chlebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamilko :)
    Kolejne wspaniały,udany wypiek!

    Dziękuję za wspólne pieczenie ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały bochenek ! Ja też piekłam! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz rację, to bardzo jesienny chlebek. :))
    Zrobię go nie raz.
    Twój wyszedł pięknie. :***

    OdpowiedzUsuń
  7. Kamilo, wygląda rewelacyjnie, a zdjecia super! Ciesze się, ze znowu pieklysmy razem. Dzieki i do następnej akcji. Sciskam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki dostojny jest Twój bochenek:-) Piękny:-) Dzięki za ten nasz wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam przerwę w pieczeniu zakwasowców, ale muszę wpisac go na listę, jak ożywię zakwas!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kamila, piękny chleb upiekłaś i pięknie pokazałaś go na zdjęciach. Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękny bochen! Żałuję, że tym razem z Wami nie piekłam, ale na pewno go uoiekę

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny okrąglak :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo się cieszę, że dołączyłam do zabawy (z drugiego bloga), bo chlebek wyszedł cudowny w smaku, szczególnie karmelizowany por mnie zachwycił. Niesamowite jest to, że u każdej uczestniczki wygląda trochę inaczej. U Ciebie aż miło popatrzeć :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały bochenek !
    To niezwykle miłe doświadczenie móc z Wami piec w wirtualnej piekarni...
    pozdrawiam serdecznie i do następnego wspólnego pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Widziałam ten chlebuś u Marzenki i nie mogłam się napatrzeć:) U ciebie tak samo pysznie i swojsko! cudowne te Wasze chlebusie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłaś piękne nacięcia! Chlebek wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zdjęcia zachwycają, podobnie jak cały bochen. Dla mnie świetny przepis, oczarował mnie szczególnie zapach. Cieszę się ,że dołączyłam do piekarek :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. alez przepiekny chlebus ci wyszedl, mieciutkie wnetrze, piekne naciecia!! ciesze sie ze wspolnego pieczenia :) :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniale wyrośnięty i sfotografowany :)! Super nacięcia... Dziękuję za wspólny czas przy pieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Rewelacyjnie wygląda, jak to dobrze,że można popatrzeć na chleby innych piekących i dzielić się doświadczeniem.
    Miąższ bardzo luźny, mój takiego nie miał, zagniotłam zbyt twardo, teraz to wiem na pewno.
    Do nastepnego razu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Ojej , jaki elegancki i smakowity bochen

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękna fotorelacja, a chlebek b. kształtny !

    OdpowiedzUsuń
  23. piękny bochen :) co jedne chlebek to ładniejszy :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  24. Śliczny i fajnie ponacinany:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect