sobota, 31 sierpnia 2013

zapiekanka warzywna z fetą


Pyszne sezonowe warzywa zapiekane pod warstwą sera feta. Warzywa zostały zapieczone z dodatkiem aromatycznych kwiatów lawendy, świeżo suszonej rozkruszonej bazylii, oregano, tymianku oraz domowego bazyliowego pesto. Ta zapiekanka warzywna z fetą jest doskonałym pomysłem na obiad lub dodatkiem do innego mięsnego posiłku, przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013.


1 cukinia
1 bakłażan
2 pomidory
1 papryka
2 cebule
2 łyżki pesto bazyliowego
120 g sera feta
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka kwiatów lawendy
sól
pieprz
oliwa

Wszystkie warzywa pokroić w plasterki grubości pół centymetra. Kawałki bakłażana posmarować bazyliowym pesto i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, na bakłażanie ułożyć plasterki pomidorów, posypać połową ilość ziół. Na tym ułożyć plasterki cukinii, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, następnie warstwa składająca się z cebuli, na niej kawałki papryki i pozostałe zioła. Na warzywach rozkruszyć fetę i całość skropić oliwą. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 40 minut, aż warzywa zmiękną i wierzch się zrumieni.



6 komentarzy:

  1. Pycha nieopisana, wiem bo znam i stosuję często :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z lawendą , to pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczna!
    I jeszcze z lawendą,marzę...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękne:-) Nawet jako dodatek do mięcha by pasowało doskonale:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowita jest ta zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect