środa, 14 sierpnia 2013

pesto bazyliowe


Pesto bazyliowe to prawdziwy włoski klasyk, to zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi ma zapach i smak lata. Doskonale nadaje się do makaronów, grillowanych mięs, ryb czy też warzyw, przepyszne ze świeżymi pomidorami i serami.  



2 szklanki liści bazylii
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki orzeszków piniowych
1/2 szklanki parmezanu
1/2 szklanki oliwy
sól
pieprz


Zmiksować w blenderze bazylię, czosnek, ser oraz orzechy. Następnie włączyć blender i powolnym strumieniem dodawać oliwę i zmiksować wszystko na gładką pastę, doprawić do smaku. Przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

9 komentarzy:

  1. Przepiękne zdjęcia! Bardzo żywe kolory :) Uwielbiam bazyliowe pesto, szczególnie z bazylii, która rośnie na balkonie ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha! Robiłam kilka dni temu i wczoraj był makaron z pesto ;)). Nawet myślałam czy dziś tego nie wrzucić na bloga ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. przymierzam się... już wkrótce też sobie po raz kolejny zrobię pesto genovese. Nie mogę się nim najeść :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. cudownie się prezentuje :)

    uwielbiam pesto, szczególnie własnej roboty ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nieziemsko piękne!
    Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. zawsze mam na nie ochotę dlatego słoiczek powinien być zawsze pod ręką:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Życia sobie bez bazyliowego pesto nie wyobrażam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakież apetyczne! Aż ślinka cieknie. Pesto najbardziej kocham na uniwersalność. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect