wtorek, 20 sierpnia 2013

makaron z szafranem i kwiatami cukinii


Makaron to sposób na szybki posiłek, jeśli się do niego doda cukinię, cebulę, czosnek, wino i doprawi skórka z cytryny i tymiankiem jest jeszcze bardziej pyszny, po dodaniu szafranu i kwiatów cukinii robi się już z tego bardzo eleganckie danie. Makaron z szafranem i kwiatami cukinii doskonale smakuje i można go przygotować w czasie gotowania makaronu, przepis dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013.


250 g makaronu 
10 kwiatów cukinii
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1/4 szklanki wytrawnego białego wina
1/4 szklanki bulionu
6 nitek szafranu
gałązka tymianku
skórka z 1/2 cytryny
sól 
pieprz


Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Do gorącego bulionu dodać szafran, z kwiatów cukinii usunąć pręciki i przekroić je na dwie części. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodać pokrojoną na plasterki cukinię i chwilę razem smażyć. Dolać wino, zagotować, a następnie dodać bulion oraz posiekany tymianek, dusić przez 2 minuty, dodać kwiaty i przemieszać całość. Do sosu dodać odsączony makaron, skórkę z cytryny i wszystko bardzo delikatnie wymieszać, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.



9 komentarzy:

  1. ale to pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny przepis i smakowicie wyglądające zdjęcia! :)

    Miłego dnia i Smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Potrawa wygląda wspaniale, nie tylko ta. Mnóstwo świeżych pomysłów i inspiracji. Z przyjemnośćią przekazuję pałeczkę w blogowej zabawie Liebster Blog Award. Z pozdrowieniami - Dagmara

    Nominację można zobaczyć na moim blogu:
    http://pocztowkizirlandii.wordpress.com/2013/08/20/blogowe-zlote-mysli/

    OdpowiedzUsuń
  4. I u Ciebie też pyszne danie z kwiatami cukinii!
    Właśnie byłam u Amber;)
    Coś ja nie mam szczęścia do tych kwiatków w tym roku.
    Chyba muszę wprosić się do kogoś na działkę;)

    OdpowiedzUsuń
  5. poezja!
    bardzo elegancki ten twój makaron:)

    OdpowiedzUsuń
  6. I u Ciebie kwiaty cukini? Kurde:-(

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie też będą lada chwila, bo już nie mogę wytrzymać od tych pysznych widoków. Kamilko, wspaniała potrawa!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pięknie! jak talerz złotych talarków!:) i do tego te kwiaty!:) boskie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Musi być pyszny! Nigdy nie jadlam kwiatów cukinii, ale wyobrażam sobie jakie dania muszą być fajne, takie inne.Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect