wtorek, 6 sierpnia 2013

zupa kurkowa z koprem włoskim i suszonymi pomidorami


Doskonała zupa grzybowa z młodymi warzywami z koprem włoskim oraz dodatkiem suszonych pomidorów, zabielona śmietaną. Pyszna zupa kurkowa z koprem włoskim i suszonymi pomidorami inspirowana przepisem z miesięcznika "Kuchnia".


500 g kurek
3 marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 por
1 koper włoski
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
100 g suszonych pomidorów
1000 ml bulionu 
śmietana 
sól
pieprz


Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek, dodać pokrojone w kostkę warzywa i chwilę smażyć. Dodać grzyby i chwilę smażyć, zalać całość bulionem, dodać pokrojone suszone pomidory i gotować około 25 minut, aż warzywa zmiękną. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać.

 

7 komentarzy:

  1. wspaniała kompozycja i jaka elegancka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Chcę taką, teraz...:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłabym z chęcią! I zjadłabym! Tylko kurek nie ma "w moich lasach" :((. Nie jadłam jeszcze w tym roku. A te w sklepach okropnie zwiędnięte.
    Deszczu, padaj! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, o tak grzybki by rosły :)))

      Usuń
  4. Ja też jeszcze kurek nie jadłam w tym roku:(
    A zupa, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoja zupa jest wspaniala :)

    OdpowiedzUsuń
  6. składniki mówią same za siebie. Jestem że tak powiem, powalona... z wrażenia ! super, tak na bogato, jak cholera ;D

    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect