codzienność

środa, 21 sierpnia 2013

ciasto orzechowe z morelami i lawendą


Doskonałe ciasto z soczystymi morelami z dodatkiem mielonych migdałów i orzechów, zrównoważone dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii o cudownym lawendowym aromacie Prowansji. Ciasto orzechowe z morelami i lawendą upieczone z przepisu Yotama Ottolenghi, dodaję do akcji Morelkowo Brzoskwiniowo 5 i Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013.


120 g mielonych migdałów
120 g mielonych orzechów
90 g mąki pszennej

 220 g cukru
4 jajka

 185 g masła
2 łyżki oleju z orzechów włoskich

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
skórka z 1 cytryny
1 1/2 łyżeczki kwiatów lawendy
600 g moreli



W misce utrzeć masło z olejem i cukrem na jasną masę, dodać zmielone migdały, orzechy i ubijać dalej, dodawać kolejno po jednym jajku, wbijać następne wówczas, gdy poprzednie połączy się z pozostałymi składnikami. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, wanilię, skórkę z cytryny i łyżeczkę lawendy i wymieszać całość. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i której dno wyłożone jest pergaminem. Wyrównać powierzchnię ciasta i ułożyć na wierzchu połówki moreli, skórką do dołu, tak, by bardzo ściśle do siebie przylegały. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec przez około 70 minut, jeśli ciasto zacznie za bardzo się rumienić, przykryć je folią aluminiową. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i pozostałymi kwiatami lawendy.



11 komentarzy:

  1. Morele i lawenda to moje ulubione połączenie kwiatów i owoców.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada bajecznie :) chetnie bym sprobowala takiego polaczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamieniłabym morele na inne owoce (nie przepadam), a tak poza tym ciasto idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Ottolenghego i wiesz, że przez Ciebie bedą musiała toto zrobić;-)? Kusicielka;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam bardzo podobne (bez lawendy), ale w wersji wegańskiej... Przepis u mnie na blogu. Twoje jest przepięknie podane. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. obłędnie wygląda i wyobrażam sobie ten zniewalający smak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o tak obłędnie wygląda i tak smakuje , bo ma wszystko co kocham morele , orzechy i lawendę

    OdpowiedzUsuń
  9. Jejku,jakie ono jest piękne! cudownie wygląda i musi być pyszne. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne. U mnie dzisiaj też lawendowo, ale bez tych wspaniałych dodatków.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect