piątek, 20 stycznia 2012

papryka zapiekana z grzankami czosnkowymi i fetą


Pomysł na smaczny posiłek to papryka zapiekana z grzankami czosnkowymi i fetą. Papryka nadziana farszem na bazie grzanek czosnkowych z pomidorem i czarnymi oliwkami, do tego pesto bazyliowe oraz ser feta.

2 podłużne papryki
150 g sera feta
1 bułka grahamka
1 pomidor
20 czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku 
2 łyżki pesto bazyliowego
sól
pieprz

Papryki przeciąć na pół, odciąć wierzchy z ogonkiem, wydrążyć pestki ze środka. Pomidora pokroić w drobną kostkę, oliwki osączyć z zalewy i pokroić na plasterki. Bułkę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać pokrojoną bułkę i zrumienić. Fetę pokroić w kostkę, wymieszać z grzankami czosnkowymi, pomidorami, oliwkami, oliwą i bazyliowym pesto, doprawić farsz do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnić strąki papryki, ułożyć w naczyniu do zapiekania, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i zapiekać około 20 minut.

14 komentarzy:

  1. Zakochałam się w zapiekanej fecie. Świetne danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia, faktycznie zapiekana feta ma w sobie to coś :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. ooo zupełnie inaczej nadziewam i zapiekam paprykę! ciekawe;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pees, może nie wygląda zbyt apetycznie ale jest naprawdę dobre. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Zjadłabym coś takiego, zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bazylia, to taka zimowa wersja zapiekanej papryki. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Bardzo smacznie!
    Fajna zmiana w nagłówkU:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, w zasadzie nie wygląda zbyt apetycznie ale doprawdy jest to smaczna odmiana :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. pyszna zapiekanka:))) też bym taką zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń
  6. Witaj Kamilko :) Długo mnie u Ciebie nie było. Szalejesz widzę. Znowu drażnisz moje podniebienie i zaraz będę musiała sięgnąć po coś na ząb ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grazynko, miło Cię znów gościć. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. cudo! pysznie i już czuję ten aromat unoszący się nad talerzem.mmmmm
    pyszotka
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, bardzo dziękuję! Kolorowych snów!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect