wtorek, 17 stycznia 2012

szarlotka


Szarlotka z dużą ilością jabłek z dodatkiem aromatycznego cynamonu i galaretki agrestowej, zapieczona w pysznym kruchym cieście. Najlepiej do ciasta nadają się jabłka odmiany szara reneta, która nie rozpada się podczas pieczenia, dzięki temu kosteczki jabłka bardzo ładnie prezentują się w cieście.
  
500 g mąki pszennej
250 g masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki cukru
5 żółtek
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Posiekać razem mąkę, proszek, masło i cukier, dodać żółtka, oliwę i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć formę papierem do pieczenia, dno wylepić 2/3 ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 10 minut, resztę ciasta schować w woreczku do zamrażarki.
 
2000 g jabłek
2 łyżki cynamon
100 g cukru
75 g galaretki agrestowa
2 łyżki mąki przennej

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. W misce wymieszać jabłka z cukrem, galaretką i cynamonem, tak by przyprawy oblepiły wszystkie jabłka, na chwilę przed wyłożeniem jabłek na podpieczony spód wmieszać mąkę. Tak przygotowane jabłka wyłożyć na podpieczony spód wyrównując powierzchnię. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C, aż ciasto się zezłoci na wierzchu. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

22 komentarze:

  1. Normalnie nie nadążam za Tobą! Kolejny wspaniały wypiek! I taki mocno jabłkowy - naprawde kiedyś się wprosze na kawę ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, zaproszenie zawsze aktualne, wpadaj kiedy zechcesz. Buziaki!

      Usuń
  2. piękna........ taka krucha i jabłkowa! cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Deserowo, dziękuję bardzo i pozdrawiam

      Usuń
  3. Nie przepadam za szarlotką (uraz z dzieciństwa niestety!),
    ale muszę przyznać, że Twoja wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konwalia, szkoda że właśnie szarlotka ma u Ciebie niemiłe wspomnienie, może jeszcze kiedyś. Pozdrawiam

      Usuń
  4. baaardzo zachęcająca!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pess, w takim razie skuś się koniecznie. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Wspaniała :D Taki chrupki wierzch na rozpływających się w ustach jabłkach lubię najbardziej. Aż się rozmarzyłam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia, dokładnie tak jest :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. uwielbiam szarlotkę!!! ale mi smaka zrobiłaś, esz...:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, muszę uważać by Ci niczego nie żałować, bo mi myszki wejdą... Pozdrawiam Was!

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Kulinarne smaki, bardzo mi miło :)

      Usuń
  8. wygląda fenomenalnie! widać, że cynamonowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, i to mocno, mocno, tak lubię.

      Usuń
  9. Mniam! Marze o kawalku Twojej szarlotki! ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, w takim razie szykuję transport :) Buziaki!

      Usuń
  10. Ależ to smakowicie wygląda! Poproszę taki kawałek. Obowiązkowo posypany słodkim śniegiem. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sue, dla Ciebie tez paczuszkę prześlę z dodatkową porcją słodkiego śniegu. Pozdrawiam

      Usuń
  11. Jest wspaniała! Mega napakowana pyszna szarlotka. Kocham te ciasta!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, ta też uwielbiam szarlotki, napakowane do granic wytrzymałości! Kolorowych snów Kochana!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect