niedziela, 15 stycznia 2012

korzenne ciasto daktylowe


Przepyszne korzenne ciasto pachnące kardamonem oraz cynamonem na bazie pasty daktylowej z mąki żytniej pełnoziarnistej. Przepis na korzenne ciasto daktylowe  pochodzi stąd.


175 g suszonych daktyli
200 ml wody
sok z 1 cytryny
200 g masła
225 g cukru muscovado
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki mielonego kardamonu
200 g mąki żytniej pełnoziarnistej

Do rondelka włożyć daktyle i zalać wodą, gotować na wolnym ogniu około 10 minut, aż daktyle dobrze zmiękną, dodać sok z cytryny i dokładnie zmiksować aż powstanie pasta. Odstawić do ostygnięcia. Do dużej miski dodać masło, cukier i ubić na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy, kolejno jajka, miksując po dodaniu każdego. W osobnej misce wymieszać mąkę z sodą i przyprawami. Dodać do masy i dobrze zmiksować. Dodać pastę daktylową i znowu dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki. Ciasto piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170º C, przed wyjęciem sprawdzić czy ciasto jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli patyczek jest suchy, można wyjąć ciasto z piekarnika i studzić około 15 minut przed wyjęciem z foremki.

14 komentarzy:

  1. Jakie ładne to ciasto. Z daktylami na pewno świetnie smakuje. Lubię daktyle.
    Ładne zdjęcia i kawy mi się też zachciało;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, daktyle idealnie pasują do ciasta, jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ależ to musi niesamowicie smakować. A goryle już ciasta próbowały? :D
    "Gdzie się podziały moje daktyle?
    Może je zjadły straszne goryle?
    Z okropnym rykiem do domu wpadły,
    moje daktyle bezczelnie zjadły!"

    Strasznie mnie zawsze bawił ten wierszyk i na stałe mi się skojarzył z daktylami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, wierszyk idealny, na tę sposobność. Goryli nie było, ale psince smakowało :)

      Usuń
  3. skuszę się na kawałeczek:) korzenne smaki uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, skuś się koniecznie, nie żałuj sobie :)

      Usuń
  4. mnie zachwyciła piękna porcelana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, dziękuję, mnie też się bardzo podoba. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Bardzo intrygujące...jestem szalenie ciekawa smaku! (a obiecuje sobie ciagle, że wytrzymam na diecie :((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, dieta ciężka próba :) Pozdrawiam i ciasto polecam

      Usuń
  6. musi być pyszne ;) a blog zaczynam obserwować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, witam u mnie i pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Kamilo! :) pyszne ciacho, nigdy nie probowalam z daktylami ; )

    buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, bardzo poleca w takim razie :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect