sobota, 28 stycznia 2012

grzanka z jajkiem, szpinakiem i oliwą truflową


Idealne połączenie to grzanka z jajkiem, szpinakiem i oliwą truflową.

50 g wędzonego boczku
1 łyżka oleju
3 ząbki czosnku
200 g szpinaku 

50 ml śmietany
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno pokrojony boczek, dołożyć drobno posiekany czosnek, dalej smażyć. Dorzucić szpinak, jeszcze chwilkę smażyć, dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.


bagietka
jajka przepiórcze
masło
oliwa truflowa
szczypiorek
sól
pieprz

Bagietkę pokroić i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 10 minut, aż pieczywo się zrumieni i będzie chrupiące. Na patelni rozgrzać masło i wybijać pojedynczo jajka przepiórcze, zrobić jajko sadzone, które następnie położyć na grzance. Całość skropić oliwą truflową i posyp posiekanym szczypiorkiem, oprószyć solą i pieprzem. Grzanki podawać ze szpinakiem.

16 komentarzy:

  1. cudowne śniadanie! żałuję że dziś 0 6 rano nie miałam tych składników pod ręką...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, Twoje też przypadło mi do gustu. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Zgadzam sie! Pychotowe sniadnko - krolewskie! :)

    buzka ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, może być królewskie u myszy, hihihi

      Usuń
  3. Lubię takie śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tusia, bardzo mi miło :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Mmm, smakowite to jajko ! I zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, bardzo i miło tak zacząć dzień wolny od pracy :)

      Usuń
  5. Wygląda fantastycznie! Intensywne kolory, świetne smaki. Nic dodać nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lovelykate, kolory bardzo zachęcają, szczególnie jeśli za oknem szaro :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Uwielbiam takie dania, grzanka, jajko i cudne połączenie szpinaku z oliwą truflową, śniadanie/przekąska - marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, faktycznie jako przekąska o każdej porze świetnie się sprawdzi :)

      Usuń
  7. Wygląda super :) Zjem takie pewnie najszybciej w łikend ale już nie mogę się doczekać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecinkowa, polecam a taki razie :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Wygląda super, podoba mi się takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kermeet, naprawdę świetnie smakuje :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect