codzienność

niedziela, 29 stycznia 2012

pączki hiszpańskie


Pączek hiszpański jest idealny na niedzielne popołudnie z filiżanką kawy. W cukierni można je znaleźć pod nazwą pączki wiedeńskie lub gniazdka, a zrobione są z ciasta parzonego. Są pulchne, delikatne i lekko wilgotne. Przepis na przepyszne pączki hiszpańskie pochodzi stąd, z porcji wychodzi około 25 sztuk.


200 g mąki pszennej
1 szklanka wody
100 g masła
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia

W garnku zagotować wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka, ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej. Papier do pieczenia posmarować olejem i wyciskać z ciasta kółka o średnicy 6 centymetrów, następnie papier pociąć na kwadraty. W rondlu rozgrzać olej i partiami wkładać pączki, papierem do góry, a po minucie go usunąć. Smażyć pączki z każdej ze stron, na złoty kolor. Wyjmować i osuszać na bibule.
 
200 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki gorącej wody


Cukier puder utrzeć z wrzątkiem i sokiem. Pączki udekorować lukrem.


24 komentarze:

  1. Jejku, cudowne są!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, bardzo dziękuję :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. wyglądają przepysznie!:))) porywam jednego z tej ostatniej, słonecznej fotki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, te słoneczne dla Ciebie, bardzo proszę :)

      Usuń
  3. Kamila,mega apetyczny widok!
    Och gdyby tak można było sięgnąć po nie przez ekran...

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moje ulubione gniazdka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń
  7. są to jedyne pączki którym nie mogę się oprzeć:)twoje wyglądają bardzo smakowicie!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mają cudowne kształty. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają smakowicie, chętnie bym się skusiła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hania, bardzo polecam, warto się za nie zabrać :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Piekne Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  11. Już któryś raz widze te pączki i obiecują sobie, że w końcu też je zrobię....mam nadzieję, że mi się uda :D TWoje wyszły cudne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecinkowa, warto poświęcić czas i przygotować te smakołyki, pozdrawiam

      Usuń
  12. Wyglądają cudownie! To ulubione pączusie mojego M :) Mnie niestety w tym roku odrzuca od smażonego...może to chwilowe i uda się w końcu zrobić takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, Ty czarujesz nas wianuszkami :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect