codzienność

poniedziałek, 23 stycznia 2012

białe trufelki


Białe trufelki, to propozycja dla amatorów cukierków firmy Wawel. Cukierki to połączenie bogactwa orzechów z nutą smakową białej czekolady, są zbliżone w smaku do tych oryginalnych. Przepis na te cudeńka pochodzi z forum CinCin.

150 g białej czekolady
3/4 szklanki mleka
50 g masła
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 szklanki mleka w proszku
100 g pokruszonych herbatników 
1 szklanka zmielonych niesolonych orzechów arachidowych
kilka kropli spirytusu
kilka kropli aromatu arakowego
biała polewa 

Mleko zwykłe podgrzać z cukrami i masłem, czekoladę rozpuścić na parze. Do mleka dodać przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodać stopioną, ciepłą czekoladę, dodać jeszcze orzechy, spirytusu i aromatu arakowego. Wymieszać i odstawić do ostudzenia. Po godzinie dodać pokruszone herbatniki i wymieszać. Masę przełożyć do foremek i wstawić do lodówki do stwardnienia. Podgrzać białą polewę lub rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę i obtoczyć w niej cukierki, pozostawić do zastygnięcia.

10 komentarzy:

  1. Fantastyczne! O :) widze zmiany na blogu ; )

    buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. białe trufelki <3!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam je w ubiegłym tygodniu. Są wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, zgadzam się, świetny przepis :)

      Usuń
  4. pyszne i w dodatku w białej czekoladzie - już je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, a wiesz jak szybko się je robi a potem można już tylko jeść i jeść :)

      Usuń
  5. wyglądają cudownie. Ale muszę się wstrzymać :) na takie łakocie to trzeba zasłużyć :) Długim i wyczerpującym treningiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katie, a myślisz, że spacer z psem jest dobrym rozgrzeszeniem? Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect