codzienność

czwartek, 1 stycznia 2015

rolada makowa z kremem kawowym i wiśniami


Co rozsypane niech się ułoży,
co zakręcone niech się wyprostuje.
To co trudne niech znajdzie rozwiązanie,
a to co przykre niech istnieć przestanie.
Niech się życie z górki toczy
i niech wiatr nie wieje w oczy.

Najlepszego w Nowym Roku

życzy

Kamila


Pyszna rolada makowa z kremem kawowym i wiśniami umili pierwszy dzień Nowego Roku.

1 szklanka białek
1 szklanka maku
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
 

W misce ubić białka ze solą na sztywno, do białek powoli dodawać cukier puder, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przy mniejszych obrotach miksera dodać do masy mak. Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego temperaturze 160º C i piec przez około 22 minuty, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po wyłożeniu z piekarnika zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku łącznie z papierem. Roladę ostudzić.


200 g masła
2 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżka mielonej kawy
20 ml wrzątku
1 łyżka rumu

Kawę wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Jajka i cukier ubić mikserem na parze, przez około 5 minut, aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągnąć z ognia i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką, jasną masę, do masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami kawę razem z fusami oraz rum cały czas miksując.


1/2 szklanki kandyzowanych wiśni

Wystudzoną roladę odwinąć, delikatnie usunąć papier. Na ciasto wyłożyć 3/4 kremu, równomiernie rozłożyć wiśnie, zwinąć roladę, na wierzchu rozsmarować równomiernie pozostały krem. Ciasto schłodzić przed podaniem.


9 komentarzy:

  1. idealne ciacho na początek roku!
    Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna! I mój ulubiony krem maślany, delicje! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Kawałek tej rolady makowej bym zjadła i to na pewno byłby duży kawałek :-) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zawsze z ciachem jestem na bakier;-) Wszystkiego co najlepsze niech Cię spotka w Nowym Roku:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wzorcowa ta rolada twoja Kamilo, jest idealna pod każdym punktem , wykonanie , skład i na dokładkę taka piękna

    OdpowiedzUsuń
  6. Kamila,
    Wielkie MLASK!
    Sczęścia w 2015!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudna ta rolada, i ten krem kawowy - pyszności :)
    Najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Doskonałe połączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda genialnie:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect