codzienność

poniedziałek, 28 czerwca 2021

weggli

Czerwcowa letnia piekarni Amber piecze weggli. Weggli, według źródła to szwajcarski wypiek drożdżowy, przygotowany na bazie pełnego mleka, masła, słodu oraz białej mąki. Najwcześniejsze historyczne dowody na weggli pochodzą z XVI wieku. Do początku XX wieku był to produkt luksusowy, na który mogli sobie pozwolić tylko bogaci. Weggli, to wypiek śniadaniowy, który jest spożywany również jako kanapka lub przekąska między posiłkami, powszechnie pieczony również z dodatkiem czekolady. Ciasto na weggli pozostawia się do wyrośnięcia na około 30 minut, a następnie formuje w okrągłe kawałki ciasta i pozostawia do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie sprasowuje się je w środku, tworząc charakterystyczną bruzdę, a następnie smaruje mieszaniną z dodatkiem żółtka i mleka, a następnie wypieka. Szwajcarski wypiek przygotowany na podstawie przepisu z bloga Streusel, jest przepyszny, a z przepisu wychodzi 15 bułek.

500 g mąki pszennej
12 g soli
6 g cukru
6 g ekstraktu słodowego
30 g drożdży
320 g mleka
55 g masła

Do misy miksera wsypać mąkę, dodać ekstrakt słodowy, wkruszyć drożdże, dodać mleko i całość miksować przez 5 minut na pierwszej prędkości miksera, aby uformować ciasto. Następnie dodawać masło w kawałkach i wyrabiać przez kolejne 5 minut na pierwszej prędkości miksera. Dodać sól, zwiększyć obroty miksera do drugiej prędkości i zagniatać wszystko przez kolejne 5 minut, aby powstało elastyczne, miękkie ciasto, które można bardzo cienko wyciągąć. Ciasto pozostawić w misce robota kuchennego, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie podzielić ciasto na 15 równych kawałków i z każdego uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na kolejne pół godziny. Po tym czasie patyczkiem zanurzonym w mące, docisnąć kawałki ciasta na środku, tak aby spód prześwitywał przez ciasto w miejscu, w którym jest naciskany. Bułki ponownie przykryć i odstawić na 15 minut.

1 żółtko
15 ml mleka

Bułki posmarować mieszaniną przygotowaną z żółtka i mleka. Bułki ponownie odstawić do wyrastania, na 30 minut, bez przykrycia. Przed samym pieczeniem bułki ponownie posmarować mieszaniną. Blachę z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220° C, natychmiast obniżyć temperaturę piekarnika do 200° C. Po 2 minutach otworzyć na chwilę drzwi piekarnika, spryskać ścianki piekarnika dużą ilością wody, zamknąć drzwiczki piekarnika i piec weggli przez kolejne 15 minut. Bułki ostudzić.


6 komentarzy:

  1. Piękne bułeczki, bardzo apetyczne i ja je upiekłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięciutkie i puszyste. Pyszne wypiekanie w czerwcowej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne bułeczki w pięknej scenerii.
    Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite bułeczki z udanymi przedziałkami - moje się wyprostowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły doskonale :) Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne buły, moje bardzo nam smakowały, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect