codzienność

środa, 9 czerwca 2021

ricotta z miodem i kawą


Gelati z tego przepisu to kombinacja trzech rarytasów serwowanych na zakończenie posiłku. Ser, kawa, miód - harmonijne trio. Metodę polegającą na dodawaniu świeżych, drobno mielonych ziaren kawy prosto do masy lodowej zaczerpnąłem ze wspomnienia z dzieciństwa: jako mały chłopiec najbardziej lubiłem nieprodukowane już dzisiaj lody firmy New England Ice Cream Corporation, waniliowe z odrobiną zmielonej kawy. Dodatek rozdrobnionych ziaren nadaje lodom delikatną, acz cudowną szorstkość i wspaniały kawowy smak.
Jacob Kenedy
Gelato

170 g cukru
30 g mleka w proszku
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
375 ml mleka
50 g miodu
200 ml śmietany do ubijania
250 g ricotty

W małej misce dokładnie połączyć cukier, mleko w proszku oraz skrobię. Do rondla wlać mleko, dodać miód, całość podgrzewać, aż zacznie wrzeć. Stopniowo wsypać zawartość miski do gorącego mleka, cały czas mieszając, aż całość zacznie delikatnie bulgotać. Zestawić z ognia, dodać śmietanę a potem ostudzić bazę.

2 łyżki miodu
2 łyżeczki mielonej kawy
100 ml mleka

Wymieszać bazę z ricotty z miodem, kawą i mlekiem. Ubijać całość w maszynie do lodów, aż nabierze zwartej konsystencji. Przed podaniem włożyć gelati na co najmniej 30 minut do zamrażalnika.

1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect