Karpatka, to znane i lubiane polskie ciasto gdzie dwa blaty ciasta ptysiowego zostały przełożone pysznym kremem i oprószone dużą ilością cukru pudru. Tym razem, to wspaniałe ciasto w lekkim wydaniu z owocami jagodowymi i kremem o waniliowym aromacie na bazie ricotty. Karpatka z ricottą i owocami, jest pyszna, bardzo lekka, orzeźwiająca i szybka do przygotowania.
125 g masła
250 ml wody
szczypta soli
150 g mąki pszennej tortowej
250 ml wody
szczypta soli
150 g mąki pszennej tortowej
5 jajek
szczypta soli
W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka, ostudzić. Następnie ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozsmarować w mniejszej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta piec w piekarniku nagrzanym do 200º C przez około 30 minut, następnie ostudzić.
500 g ricotty
250 ml śmietany do ubijania
160 g cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
250 ml śmietany do ubijania
160 g cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić ricottę ze śmietaną, cukrem i ekstraktem na puszystą masę. Następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać.
150 g truskawek
150 g malin
150 g borówki amerykańskiej
150 g jeżyn
cukier puder
150 g malin
150 g borówki amerykańskiej
150 g jeżyn
cukier puder
Pierwszy blat ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na nim rozsmarować połowę ilości kremu, na kremie rozłożyć owoce, rozsmarować pozostały krem. Na krem ułożyć drugi blat, przycisnąć. Ciasto odstawić do schłodzenia. Podawać posypane cukrem pudrem.
taka inna karpatka ma wdzięk
OdpowiedzUsuńAluś, i smak :) Pozdrawiam
UsuńKarpatka, królewskie ciasto! ❤
OdpowiedzUsuńKonesso, zgadzam się całkowicie, pozdrawiam!
UsuńWieki nie jadłam. A u Ciebie w dodatku z owocami...Wspaniałości.
OdpowiedzUsuńOj i to bym zrobiła. Krem świetny:-)
OdpowiedzUsuń