codzienność

wtorek, 1 czerwca 2021

syrop z lilaka

Lilak pospolity, według źródła, to dość duży krzew liściasty, wyrastający czasem w formie niewielkiego drzewa, jest znany głównie ze swoich liliowofioletowych, bardzo przyjemnie pachnących kwiatów. Są one zebrane w stojące, duże i gęste, stożkowate grona. To właśnie te dekoracyjne kwiatostany sprawiają, że lilak pospolity należy do najbardziej lubianych i rozpoznawalnych roślin ozdobnych, sadzonych często przy domach, w ogrodach, wzdłuż ulic. Warto podkreślić, że wbrew nazwie zwyczajowej, lilak nie ma nic wspólnego z bzem, oba rodzaje należą do zupełnie innych rodzin, a ich podobieństwo ogranicza się do generalnie krzewiastego pokroju. Z fioletowych kwiatów lilaka można zrobić aromatyzowany cukier do letnich koktajli, galaretkę. czy też przygotować syrop o pięknym kolorze. Syrop z lilaka jest pyszny, bardzo aromatyczny i można go wykorzystać na wiele sposobów, do drinków, letniej lemoniady albo wykorzystać do przygotowania słodkości.


1 szklanka kwiatów lilaka
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 cytryna

W garnku zagotować wodę z cukrem. Oczyszczone kwiaty przełożyć do słoja, dodać pokrojoną na plasterki cytrynę i całość i zalać gorącym syropem. Słój przykryć ściereczką i odstawić na 5 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie przecedzić syrop przez gęste sito i przelać do słoiczków.

4 komentarze:

  1. Śliczny on i aromatyczny, wierzę na słowo, hm może bym gdzieś narwała tego bzu i też swojego naważyła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, już wiem, że w przyszłym roku muszę zrobić tego magicznego napoju dużo więcej :)

      Usuń
  2. Na pewno aromatyczny. Bardzo kocham bzy i głownie je wącham.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, syrop ma obłędny bzowy zapach, polecam :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect