Lilak pospolity, według źródła,
to dość duży krzew liściasty, wyrastający czasem w formie niewielkiego
drzewa, jest znany głównie ze swoich liliowofioletowych, bardzo
przyjemnie pachnących kwiatów. Są one zebrane w stojące, duże i gęste,
stożkowate grona. To właśnie te dekoracyjne kwiatostany sprawiają, że
lilak pospolity należy do najbardziej lubianych i rozpoznawalnych
roślin ozdobnych, sadzonych często przy domach, w ogrodach, wzdłuż ulic.
Warto podkreślić, że wbrew nazwie zwyczajowej, lilak nie ma nic
wspólnego z bzem, oba rodzaje należą do zupełnie innych rodzin, a ich
podobieństwo ogranicza się do generalnie krzewiastego pokroju. Z
fioletowych kwiatów lilaka można zrobić aromatyzowany cukier do letnich
koktajli, galaretkę. czy też przygotować syrop o pięknym kolorze. Syrop z lilaka jest pyszny, bardzo aromatyczny i można
go wykorzystać na wiele sposobów, do drinków, letniej lemoniady albo wykorzystać do przygotowania słodkości.
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 cytryna
Śliczny on i aromatyczny, wierzę na słowo, hm może bym gdzieś narwała tego bzu i też swojego naważyła
OdpowiedzUsuńAluś, już wiem, że w przyszłym roku muszę zrobić tego magicznego napoju dużo więcej :)
UsuńNa pewno aromatyczny. Bardzo kocham bzy i głownie je wącham.
OdpowiedzUsuńAmber, syrop ma obłędny bzowy zapach, polecam :)
Usuń