codzienność

niedziela, 30 maja 2021

brytyjski placek na maślance


Brytyjski placek na maślance z jabłkami i rabarbarem, z przepisu Pawła Małeckiego jest pyszny i bardzo wilgotny. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania, dłużej zajmuje przygotowanie jabłek i rabarbaru, niż wymieszanie i upieczenie samego ciasta.

350 g mąki pszennej
190 g cukru
10 g cukru z wanilią
250 g maślanki
100 g oleju
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1500 g jabłek
200 g rabarbaru

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Do mąki dodać cukry, jajka, maślankę oraz olej, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrojony rabarbar oraz jabłka pokrojone w kostkę rozłożyć na wierzchu ciasta.


70 g masła
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
90 g mąki pszennej

Z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać na wierzchu ciasta. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 50 minut.

2 komentarze:

  1. Widać,że pyszny i jakie piękne zdjęcia z tym bzem

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym taki placek tu i teraz. Musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect