codzienność

środa, 26 maja 2021

drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem

Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem z przepisu Pawła Małeckiego są przepyszne i najlepiej smakują jedzone jeszcze na ciepło. Ciasto na drożdżówki wykonane jest z ciasta półfrancuskiego, które szybko można przygotować. Takie ciasto z karmelizowanym rabarbarem tworzy połączenie idealne.

1000 g rabarbaru
200 g cukru trzcinowego 

Pokrojony na kawałki rabarbar ułożyć w naczyniu do zapiekania, posypać cukrem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° C i piec około 25 minut. Rabarbar ostudzić.

300 g mąki pszennej
150 ml mleka
22 g drożdży
20 g cukru
10 g cukru z wanilią
2 żółtka
40 g masła
szczypta soli

W misce utrzeć drożdże z cukrem, dodać letnie mleko i dokładnie wymieszać. Do miski przesiać mąkę, dodać mleko z drożdżami, delikatnie wymieszać tworząc rozczyn. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Następnie dodać sól, żółtka oraz roztopione masło i wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

100 g masła
1 białko
30 g cukru trzcinowego

Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilkunastu minimetrów i 3/4 ciasta posmarować miękkim masłem. Ciasto złożyć tak, aby masło utworzyło 3 warstwy, ciasto rozwałkować i odstawić do lodówki na co najmniej 40 minut. Schłodzone ciasto podsypać mąką, delikatnie rozwałkować i pokroić na cienkie paski. Każdy pasek skręcać i zwijać w pełny wianuszek. Wianuszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a na nich łyżką wyłożyć karmelizowany rabarbar. Brzegi drożdżówek posmarować roztrzepanym białkiem. Całość delikatnie posypać cukrem trzcinowym. Drożdżówki odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Blachę z drożdżówkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 15 minut, aż się ładnie zrumienią.

2 komentarze:

  1. hm, nie pamiętam czy jadłam kiedyś drożdżówki z rabarbarem. Drożdżowe ciasto tak ale takie maleństwa chyba nie, a są piękne i niezwykle pysznie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają absolutnie przepysznie! Rewelacyjny wypiek - tak jak kiedyś piekły nasze babcie!


    Mój Blog: inwestum.com.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect