codzienność

piątek, 2 lipca 2021

ciasto migdałowe z kremem i truskawkami


Migdałowe ciasto, aromatyzowane syropem z kwiatów czarnego bzu, z truskawkami i lekkim kremem na bazie mascarpone i śmietany, udekorowane soczystymi truskawkami i pięknym kwiatami czarnego bzu jest przepyszny. Ciasto migdałowe z kremem i truskawkami, jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, idealnie nadaje się na lipcowe popołudnia przy kawie.

80 g mielonych migdałów
135 g mąki pszennej tortowej
120 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
125 ml mleka

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, mielone migdały oraz proszek do pieczenia. Do składników dodać jajka, olej oraz mleko, wszystko razem wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, piec ciasto około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwie części. 
 

100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
200 g truskawek

Pierwszą część ciasta ułożyć w tortownicy, skropić go połową ilości syropu. Na bokach tortownicy równomiernie ułożyć pokrojone na połówki truskawki. 

250 g mascarpone
350 ml śmietany do ubijania
80 g cukru pudru
20 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
cukier puder

W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić mascarpone ze śmietaną, cukrem, syropem i skórką startą z cytryny na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę i ubić. Krem wyłożyć równomiernie w tortownicy pomiędzy truskawkami. Przykryć drugim blatem, blat skropić syropem. Ciasto schłodzić, przed podaniem dowolnie udekorować, posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Wspaniałe. Szkoda, że już czarny bez przekwitł...

    OdpowiedzUsuń
  2. normalnie tort i to na wypasie , mniam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect