codzienność

poniedziałek, 12 lipca 2021

sernik na zimno z ricotty z jagodami

 

Ciasteczkowy spód, delikatna masa z ricotty o waniliowym aromacie z cytryną oraz jagody, tworzy pyszne ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z ricotty z jagodami, jest delikatny i bardzo smaczny, można go też przygotować w tortownicy i podać jako mini torcik.

200 g herbatników
100 g masła

Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.

500 g ricotty
100 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody

W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić ricottę z cukrami, skórką startą z cytryny na puszystą masę. Następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Do masy dodać jagody i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie w formie, foremkę wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała.

200 g jagód
1 galaretka jagodowa 
250 ml wody

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, wystudzić. Na masie rozprowadzić 1/3 ilości wystudzonej galaretki, schłodzić. Na galaretce ułożyć owoce, zalać pozostałą galaretką i całość schłodzić w lodówce.
 

4 komentarze:

  1. Ciasta z jagodami uwielbiam głównie przez ich kolor :) Apetycznie wygląda ten serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały letni deser. Poczęstowałabym się z rozkoszą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie się prezentuje i na dokładkę z jagodami , mniam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect