Ciasteczkowy spód, delikatna masa z ricotty o waniliowym aromacie z cytryną oraz jagody, tworzy pyszne ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z ricotty z jagodami, jest delikatny i bardzo smaczny, można go też przygotować w tortownicy i podać jako mini torcik.
200 g herbatników
100 g masła
100 g masła
Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
500 g ricotty
100 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
100 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić ricottę z cukrami, skórką startą z cytryny na puszystą masę. Następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Do masy dodać jagody i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie w formie, foremkę wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała.
200 g jagód
1 galaretka jagodowa
250 ml wody
1 galaretka jagodowa
250 ml wody
Niezwykle smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńCiasta z jagodami uwielbiam głównie przez ich kolor :) Apetycznie wygląda ten serniczek :)
OdpowiedzUsuńWspaniały letni deser. Poczęstowałabym się z rozkoszą.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentuje i na dokładkę z jagodami , mniam
OdpowiedzUsuń