Ciasto drożdżowe z twarogiem, morelami i jagodami o lawendowym aromacie jest mięciutkie i puszyste. Z ciastem drożdżowym z tego przepisu doskonale się pracuje, dobrze wyrasta, a dzięki dodatkowi mleka w proszku jest bardzo smaczne. Drożdżowe z twarogiem, morelami i lawendą, jest przepyszne i idealne, by je zapakować do piknikowego kosza lub podać do popołudniowej kawy.
400 g mąki pszennej
8 g suchych drożdży
80 g cukru
1 jajko
120 ml wody
10 g mleka z proszku
120 g masła
szczypta soli
skórka z 1 cytryny
8 g suchych drożdży
80 g cukru
1 jajko
120 ml wody
10 g mleka z proszku
120 g masła
szczypta soli
skórka z 1 cytryny
W misce do ciepłej wody dodać drożdże, mleko w proszku, połowę ilości cukru, połowę ilość mąki, wszystko wymieszać, odstawić na kilka minut. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodać pozostałą mąkę, cukier, stopione i ostudzone masło, jajko, sól, skórkę startą z cytryny i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozłożyć równomiernie w mniejszej formie wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
500 twarogu sernikowego
2 jajka
90 g cukru
10 g cukru z wanilią
300 g moreli
100 g jagód
1 łyżeczka kwiatów lawendy
2 jajka
90 g cukru
10 g cukru z wanilią
300 g moreli
100 g jagód
1 łyżeczka kwiatów lawendy
W misce utrzeć jajka z cukrami na puszystą masę, dodać ser i ubić wszystko razem na gładko. Masę serową rozłożyć równomiernie na cieście, na wierzchu rozłożyć wypestkowane morele. Na morelach rozsypać jagody oraz kwiatki lawendy.
40 g masła
40 g cukru
80 g mąki pszennej
40 g cukru
80 g mąki pszennej
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozcierać składniki palcami aż powstanie kruszonka. Na cieście rozsypać kruszonkę. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piec ciasto około 50 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią na złoty kolor, wówczas sprawdzić patyczkiem środek ciasta, patyczek powinien być suchy.
200 g cukru pudru
30 ml wody
30 ml wody
1 łyżeczka kwiatów lawendy
Ostudzone ciasto posmarować lukrem, zrobionym z cukru, wody i kwiatów lawendy.
Wspaniałe połączenie smaków i kolorów :).
OdpowiedzUsuńNo rozpusta, i to mega atrakcyjna, morele , lawenda i drożdżowe, wow
OdpowiedzUsuń