codzienność

piątek, 23 lipca 2021

pierogi z jagodami


Pierogi z jagodami, to idealny letni posiłek. Ciasto pierogowe na kwaśnej śmietanie, jest doskonałe, bardzo delikatne i idealnie współgra z kremowym nadzieniem serowym i jagodami. Całość dopełnia sos śmietanowy z dodatkiem skórki pomarańczowej.  

250 g twarogu sernikowego
2 żółtka
50 g cukru pudru
skórka z 1/2 pomarańczy

W misce ubić mikserem żółtka z cukrem, dodać twarożek, skórkę z pomarańczy i utrzeć na gładką masę.
 
300 g mąki pszennej
150 g kwaśnej śmietany
80 g masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
200 g jagód

Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, dosypać sól, dodać śmietanę, żółtka, miękkie masło i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto podzielić na części, każdą porcję wałkować cienko na podsypanym mąką blacie i wykrawać małe kółka. Na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia oraz jagód i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą, wkładać pierogi do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę. Pierogi osączyć na sicie. 

250 ml kwaśnej śmietany
skórka z 1 pomarańczy
50 g cukru pudru

W misce wymieszać podane składniki. Pierogi podawać z sosem śmietanowym.

2 komentarze:

  1. Jagody to moje lipcowe uzależnienie. Uwielbiam je i pysznie wykorzystuję. Twoje pierogi zjadłabym z rozkoszą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagody i pierogi to duet więcej niż udany

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect