Pierogi z jagodami,
to idealny letni posiłek. Ciasto pierogowe na kwaśnej śmietanie, jest doskonałe, bardzo
delikatne i idealnie współgra z kremowym nadzieniem serowym i jagodami. Całość dopełnia sos śmietanowy z dodatkiem skórki pomarańczowej.
250 g twarogu sernikowego
2 żółtka
50 g cukru pudru
skórka z 1/2 pomarańczy
W misce ubić mikserem żółtka z cukrem, dodać twarożek, skórkę z pomarańczy i utrzeć na gładką masę.
250 ml kwaśnej śmietany
300 g mąki pszennej
150 g kwaśnej śmietany
80 g masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
200 g jagód
Do
miski przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, dosypać sól, dodać
śmietanę, żółtka, miękkie masło i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto
podzielić na części, każdą porcję wałkować cienko na podsypanym mąką
blacie i wykrawać małe kółka. Na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia oraz jagód i
składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki.
Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. W dużym garnku zagotować
wodę z solą, wkładać pierogi do gotującej się wody, po
wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę. Pierogi osączyć na sicie.
250 ml kwaśnej śmietany
skórka z 1 pomarańczy
50 g cukru pudru
W misce wymieszać podane składniki. Pierogi podawać z sosem śmietanowym.
Jagody to moje lipcowe uzależnienie. Uwielbiam je i pysznie wykorzystuję. Twoje pierogi zjadłabym z rozkoszą.
OdpowiedzUsuńJagody i pierogi to duet więcej niż udany
OdpowiedzUsuń