Czarny bez według źródła, to gatunek rośliny z rodziny piżmaczkowatych, wykorzystywany jako roślina lecznicza, kosmetyczna, ozdobna i jadalna. Czarny bez jest też niezwykle skuteczny w walce z grypą, zapobiega powikłaniom chorób wirusowych, a jest produktem naturalnym, bez skutków ubocznych, a organizm nie uodparnia się na jego działanie. Czarny bez nie tylko zwalczy gorączkę i złagodzi kaszel, ale dodatkowo dzięki dużej ilości witamin i soli mineralnych wzmocni organizm, który szybciej upora się z infekcją. Najsilniejsze właściwości lecznicze mają kwiaty czarnego bzu, które zawierają dużo flawonoidów i kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne, sterole, olejek, garbniki, triterpeny, sole mineralne. Taka kompozycja składników decyduje o właściwościach napotnych i przeciwgorączkowych kwiatów. A ponadto działają też moczopędnie, uszczelniają ściany naczyń włosowatych i poprawiają ich elastyczność, więc wiosną przygotować warto syrop z kwiatów czarnego bzu. Jeszcze większą różnorodność cennych substancji kryją w sobie owoce czarnego bzu, też są niezwykle zdrowe, zawierają dużo witamin, olejki eteryczne i kwasy organiczne, są dosyć cierpkie, ale kryją w sobie wielką moc, są bogate w witaminę C, w witaminy A i B, a także minerały takie jak wapń, miedź, żelazo, potas, fosfor i magnez, to bogate źródło przeciwutleniaczy. Owoce dzikiego bzu zawierają przede wszystkim bardzo duże ilości antyoksydantów, które owocom nadają ciemny kolor, a nas chronią przed wieloma chorobami. Czarny bez zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, takich jak kwercetyna, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, antocyjany chronią przed chorobami układu krążenia, a rutyna działa jako środek przeciwzapalny i wzmacnia naczynia włosowate organizmu, zmniejsza krwawienia i siniaki. Owoce czarnego bzu należy poddać obróbce termicznej, gdyż nie nadają się do spożycia na surowo. Z dojrzałych owoców można robić wspaniałą galaretkę, konfitury, dżemy, kisiele, soki czy też nalewki. Warto przygotować też aromatyczny i pyszny domowy syrop z czarnego bzu. Do przygotowania syropu potrzebny jest sok, który można przygotować z pomocą sokownika, albo dojrzałe, obrane z szypułek owoce wystarczy gotować, aż puszczą sok, a później odsączyć na sicie. Taki domowy syrop świetnie nadaje się do przygotowania napojów, drinków czy też deserów. Warto też zażywać go profilaktycznie na odporność w okresie jesienno - zimowym, należy wtedy pić go dwa razy dziennie po jednej łyżce.
1000 ml soku z owoców czarnego bzu
500 g cukru
2 łyżki spirytusu
Sok z czarnego bzu przelać do garnka, dodać cukier i całość zagotować. Gotować jeszcze kilka minut, dodać spirytus wymieszać. Syrop przelać do wyparzonych słoiczków, zamknąć wygotowanymi pokrywkami, przykryć ręcznikiem i zostawić do całkowitego ostygnięciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.