Był sobie raz zielony las
A w lesie jakby nigdy nic
W zielonej pustce, na jednej nóżce
Stał sobie rudy rydz
O, rudy, rudy, rudy, rudy rydz
Jaka piękna sztuka!
Rudy, rudy, rudy rydz
A ja rydzów szukam
O, rudy, rudy, rudy, rudy rydz
Mam na rydza smaczek
Rudy, rudy, rudy, rudy rydz
Lepszy niż maślaczek
Helena Majdaniec
Rudy rydz
Piękne sztuki smażonych rudzielców doprawione czosnkiem i świeżym rozmarynem zatopionym w doskonałym sosie z mozzarellą, podane z czosnkowymi grzankami, to niebo w gębie. Rydze z mozarellą i czosnkowymi grzankami przygotowane na podstawie przepisu Donny Hay, to idealny pomysł na obiad lub ciepłą kolację.
400 g rydzów
40 g masła
2 gałązki rozmarynu
250 g mozzarelli
3 ząbki czosnku
3 ząbki czosnku
Bagietkę pokroić na kromki i posmarować oliwą. Na rozgrzanej patelni grillowej zrumienić kromki z każdej ze stron na złoty kolor, natrzeć każdą kromkę ząbkiem czosnku, ostawić. Na patelni na rozgrzanym maśle zeszklić dwa posiekane ząbki czosnku, dodać oczyszczone grzyby, rozmaryn i całość doprawić solą i pieprzem, grzyby smażyć kilka minut, aż się zezłocą. Do grzybów dodać pokrojoną na kawałki mozzarellę i całość smażyć kilka minut, aż ser się rozpuści. Grzyby podawać z czosnkowymi grzankami.
Kamilka ja się chyba do ciebie przeprowadzę....Wow rydze
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci!
OdpowiedzUsuńW tym roku pierwszy raz jadłam rydze i zakochałam się w tym smaku! Muszę pamiętać o Twoim przepisie :)
OdpowiedzUsuń