Kwiaty cukinii, nadziewane delikatną masą na bazie naturalnego serka śmietankowego, doprawione czosnkiem i świeżo posiekaną bazylią, zapiekane w pysznym sosie pomidorowym z dużą ilością świeżych ziół. Kwiaty cukinii w sosie pomidorowym, to doskonałe danie na jeszcze letni obiad, podane w towarzystwie pieczywa i lampki wina.
12 kwiatów cukinii
400 g serka śmietankowego
3 gałązki bazylii
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
W mice wymieszać serek z drobno posiekanym czosnkiem oraz posiekaną bazylią, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Napełnić masą szprycę cukierniczą, zaopatrzoną w dużą, prostą końcówkę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie rozchylić płatki tak, by ich nie oberwać i wycisnąć do środka porcje masy serowej ze szprycy.
1000 g pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka mielonej papryki
1/4 łyżeczki chili
1/4 pęczka oregano
1/2 pęczka bazylii
sól
pieprz
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i doprowadzić całość do wrzenia, doprawić posiekanymi ziołami, papryką, chili oraz solą i pierzem. Smażyć całość kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje, a następnie zmiksować na gładką masę. Sos pomidorowy przelać do naczynia do zapiekania, na tym ułożyć nadziane kwiaty cukinii. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i całość zapiekać około 35 minut.
Normalnie zazdroszczę takiego dania na stole , cudo
OdpowiedzUsuńRozpieszczasz !
OdpowiedzUsuńKwiaty są takie romantyczne...