codzienność

czwartek, 21 września 2017

smażony oscypek z owocami lata


Smażony panierowany oscypek lub grillowany podawany z żurawiną bądź z borówką brusznicą jest przepyszny. Ser owczy można też zrumienić na suchej patelni i podać na liściach bazylii sałatowej, w towarzystwie ostatnich owoców lata, polany dresingiem na bazie ulubionego miodu, soku z cytryny i oliwy. Smażony oscypek z owocami lata, to prosta do przygotowania przekąska, można ją przygotować z dowolnego sera wędzonego lub z greckiego sera halloumi, podać na liściach innej ulubionej sałaty i dowolnych owoców.

1 oscypek
50 g bazylii sałatowej
3 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
250 g owoców lata
maliny
 
Oscypka pokroić na plasterki i zrumienić na suchej patelni. Na talerzach rozłożyć liście bazylii, plasterki oscypka oraz owoce. Całość polać dresingiem zrobionym z miodu, oliwy i soku z cytryny doprawionym solą i pieprzem. 

4 komentarze:

  1. uwielbiam smazone oscypki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to pysznie i z pewnością tak samo smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne!
    Zjadłabym już teraz, jeszcze przed śniadaniem...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale nabrałam ochoty na takiego oscypka!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect