Pyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z nadzieniem serowym i malinami są doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Z ciastem z tego przepisu doskonale się pracuje, dobrze wyrasta i smakuje, więc szybko można upiec brioszki z białym serem i malinami, na jesienne podwieczorki.
250 g twarogu śmietankowego
80 g cukru
1 jajko
40 g budyniu śmietankowego
Ser zmiksować z resztą składników do uzyskania gładkiej struktury, odstawić.
320 g mąki tortowej
30 ml wody
45 g cukru
5 g suchych drożdży
3 jajka
150 g masła
szczypta soli
150 g malin
Do miski wlać wodę, dodać drożdże oraz cukier, wymieszać. Do składników dodać mąkę, sól, jajka i całość wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Do ciasta dodać miękkie masło i całość wyrabiać, aż ciasto będzie miało jednolitą strukturę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kwadrat o bokach około 30 centymetrów. Na cieście równomiernie rozsmarować masę serową. Ciasto zwinąć jak roladę i pociąć ostrym nożem na kawałki. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w środek włożyć maliny. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 25 minut, aż się zrumienią.
200 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Ostudzone bułeczki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i soku z cytryny.
ser i maliny w połączeniu uwielbiam! poproszę o dwie:)
OdpowiedzUsuńwyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńMmmmmm....Zjadłabym z rozkoszą!
OdpowiedzUsuńMaliny i drożdżowe bułki to ja na tak tak :) Piękne buły
OdpowiedzUsuń