Biszkoptowy spód z czekoladowym białym kremem, z masą jeżynowo - śmietanową i warstwą galaretki z jeżynami tworzy idealne, bardzo lekkie ciasto. Kostka jeżynowo - czekoladowa, jest niesamowicie smaczna, to wspaniałe połączenie mocno owocowej masy z biszkoptem, jeżynową konfiturą i warstwą czekoladowego białego kremu.
3 jajka
57 g cukru
42 g mąki pszennej
23 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
60 g konfitury jeżynowej
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170º C. Biszkopt ostudzić. W wyłożonej papierem do pieczenia formie ułożyć blat biszkoptowy, na nim równomiernie rozsmarować konfiturę jeżynową.
180 g białej czekolady
4 żółtka
50 g cukru
3 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
250 ml mleka
W garnuszku rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. W garnku zagotować mleko. W mice utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Połowę mleka wlewać stopniowo do masy z żółtkami, po czym przelać do garnka z drugą połowa mleka i cały czas mieszając, zagotować, aż masa zgęstnieje. Do kremu dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Dodać żelatynę, wymieszać i odstawić krem do ostygnięcia. Krem wyłożyć równomiernie na cieście, całość schłodzić w lodówce.
400 g jeżyn
120 g cukru
3 galaretki z owoców leśnych
250 ml śmietany kremówki
350 ml wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Oczyszczone jeżyny wsypać do garnka, zasypać cukrem i całość zagotować, całość zmiksować na gładką masę, przetrzeć przez sitko, całość ostudzić. W misce ubić śmietanę kremówkę, dodać puree jeżynowe, przestudzone galaretki i całość delikatnie zmiksować. Masę jeżynową wyłożyć na czekoladowy krem, całość schłodzić.
100 g jeżyn
1 galaretka z owoców leśnych
250 ml wody
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, dodać jeżyny i całość wystudzić. Na masie jeżynowej rozprowadzić wystudzoną galaretkę z jeżynami, całość schłodzić w lodówce.
Ciasto babie lato :) Jeżyny , biała czekolada = raj
OdpowiedzUsuńWow, genialna!!! Nie mogę się oderwać od monitora😉
OdpowiedzUsuńnarobiłaś apetytu!
OdpowiedzUsuń