codzienność

niedziela, 13 listopada 2011

ciasto z dynią i żurawiną


Ciasto jest ciężkie, słodkie i wilgotne od dyni, przełamana kwaśnym dodatkiem świeżej żurawiny. To przepyszne ciasto z dynią i żurawiną to propozycja Anny Olson, znaleziona tutaj.

    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru
    120 g masła 
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    skórka z 1 pomarańczy
    1 szklanka soku pomarańczowego
    1 szklanka puree z dyni
    1 1/2 szklanki żurawiny

    W jednej misce wymieszać mąkę, proszek i sodę, sól i pozostałe przyprawy. W drugiej utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt waniliowy, jajka, sok, skórkę z pomarańczy i pure z dyni. Dokładnie wymieszać, po czym połączyć z mąką, na koniec dodać żurawinę. Ciasto przelać do formy i piec w 170º C około 60 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

    18 komentarzy:

    1. Wygląda wspaniale. Zapisuję sobie przepis :)

      OdpowiedzUsuń
    2. na ten rok sezon dyniowy już skończyłam, ale zapisuje na przyszłość.

      OdpowiedzUsuń
    3. Anonimowy11/13/2011

      Oj, wygląda cudownie! Jeśli uda mi się jeszcze kupić dynię, zrobię. :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Świetnie wygląda:) Bardzo fajne połączenie, chętnie wypróbuję przepis:)

      OdpowiedzUsuń
    5. Ale wysooookie! :)
      Lubię takie wilgotne ciasta, mają to coś!

      OdpowiedzUsuń
    6. jakie wysokie!!!:) wygląda imponująco:)))

      OdpowiedzUsuń
    7. Slyvvia, polecam, jest pyszne :) Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    8. Monami, myślę, że warto. Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    9. Shaday, koniecznie :) Uściski!

      OdpowiedzUsuń
    10. Tyna, sama byłam pozytywnie zaskoczona, połączenie jest idealne :) Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    11. Sue, te z dynią wychodzą bardzo wilgotne i smaczne :) Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    12. Gosiu, bardzo mi się podoba, pięknie się prezentuje! Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    13. Piekłam niedawno to ciasto i potwierdzam - jest przepyszne! U mnie zniknęło w mgnieniu oka!
      Pozdrawiam Cię:)

      OdpowiedzUsuń
    14. Jakie wysokie,piękne ciasto!
      Bardzo mi się podoba!

      OdpowiedzUsuń
    15. Aniu, u mnie też zostały same okruszki :) Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    16. Majana, dziękuję i pozdrawiam :)

      OdpowiedzUsuń
    17. prezentuje sie cudnie:)

      OdpowiedzUsuń
    18. Aga, miło czytać takie słowa od Mistrzyni wypieków. Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Snow-Falling-Effect