środa, 16 listopada 2011

sos z kiszonej kapusty

 
Sos na bazie kiszonej kapusty i wędzonego boczku z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, idealnie smakuje podany z ziemniakami przeciśniętymi przez praskę. Sos z kiszonej kapusty, to jeden z ulubionych rodzinnych sposobów na obiad. Przepis dołączam do akcji Gotujemy po polsku!, nad którą patronat objął serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.


500 g kiszonej kapusty
150 g wędzonego boczku
2 łyżki oleju
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz 
3 łyżki mąki pszennej

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć boczek pokrojony w kostkę, na złoty kolor. Dodać kiszoną kapustę i chwilę smażyć, wlać 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy. Całość gotować około 45 minut, aż kapusta zmięknie. Mąkę rozrobić z wodą i zaklepać pozostały na patelni sos, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami.
 


6 komentarzy:

  1. Nie znałam takiego sosu, z kopytkami na pewno smakuje rewelacyjnie.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majana, o tak do kopytem doskonale się nada. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mm, mam ochotę na taki sos. I ziemniaki. O, jak tradycyjnie się zrobiło. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Shaday, o tak bardzo tradycyjnie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż zachciało mi się takiego kwaśnego kapusniaczku, mm ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Milena, pogoda sprzyja takim obiadom. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect