piątek, 4 listopada 2011

zupa dyniowa


Zupa z pieczonej dyni z dodatkiem cebuli, czosnku oraz słodkiego miodu, oliwy i bardzo aromatycznego rozmarynu. Wszystko to podczas pieczenia wypełnia dom cudnym aromatem. Przepis na zupę dyniową z programu "Uczty z Jamesem Martinem"

1000 g dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki miodu
3 oliwy
500 ml wywaru drobiowego
1 kieliszek wytrawnego białego wina
150 ml śmietany
sok z 1 cytryny
sól
pieprz

Obrać dynię i usunąć pestki, pokroić miąższ w dużą kostkę i ułożyć na blasze. Dosypać pokrojoną w duże kawałki cebulę i czosnek, dołożyć gałązki rozmarynu, polać oliwą i miodem. Piec przez 40 minut w rozgrzanym piekarnik do temperatury 220° C, aż dynia będzie miękka i złocista. W połowie pieczenia posmarować dynię miodem z dna blachy. Doprowadzić wywar do wrzenia, gdy warzywa się upieką, przełożyć je do miksera, wlać gorący wywar i wino, miksować na gładką masę. Dolać śmietanę i sok z cytryny. Przelać do rondla, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzać. Podawać z ulubionymi dodatkami.



18 komentarzy:

  1. Bardzo słoneczny widok!
    Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor smakowitej miseczki radości :) Podoba mi się dodatek białego wina, takiej dyniowej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale mi sie marzy talerz takiej cudownej zupy ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, pyszności. :) Akurat mam dynię!

    OdpowiedzUsuń
  5. piękny kolor, taki słoneczny, super.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupa dyniowa mnie prześladuje. Piękny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. widziałam dziś takie maleńkie dynie, nawet chciałam kupić. ale było mi szkoda, bo pewnie całej bym nie wykorzystała... masz ci los. a nigdy zupy dyniowej nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Amber, słoneczny teraz bardzo wskazany :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Burczymiwbrzuchu, wino bardzo dobrze się komponuje z dynią. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Sara, w takim razie zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Shaday, czekam na Twoje propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bernadeta, dziękuję bardzo! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Katie, mam nadzieję, że prześladuje ale pozytywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bazylia, u mnie jedna bardzo duża i wiele pomysłów na nią! Małe bardzo trudno u mnie dostać :( Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Zupę dyniową robiła w tym roku pierwszy raz, teraz to moja ulubiona!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ivka, witaj w gronie wielbicieli :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zupa dyniowa to dla mnie zawsze rarytas:)Optymistyczna zółtość nie może być zresztą inna:)
    Rozmaryn, miód , wino... u Ciebie w zupce - pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ewelajna, pyszna jest na pewno, tyle, że nie prezentuje się tak ładnie na zdjęciach jak Twoja :) Uściski!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect