czwartek, 24 listopada 2011

talerz kebab


Znalazłam ten przepis dawno temu i często do niego wracam, bo to szybki sposób na obiad. Talerz kebab można przygotować wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i całość zapieć. Piersi z kurczaka przygotowane w ten sposób są soczyste, z dodatkiem pomidorów, papryki i oliwek. Doskonale do tego kurczaka smakuje kasza kuskus. Całości dopełnia sos czosnkowy na bazie sera feta i jogurtu naturalnego.   


200 g jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
125 g ser feta
oregano

Zmiksować ser feta z jogurtem i obranym czosnkiem, dodać oregano. 

400 g filetów z kurczaka
1 żółta papryka
3 pomidory
2 cebule 
100 g zielonych oliwek
sól
pieprz
oregano
bazylia
3 łyżki oleju 
kasza kuskus

Pokroić kurczaka na małe kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Cebulę, paprykę i pomidory pokroić w drobne kawałki, oliwki osączyć z zalewy i drobno pokroić. Wszystko włożyć do żaroodpornego naczynia, przyprawić bazylią, oregano, wlać olej i wszystko wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C  i piec około 25 minut. Kaszę kuskus przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Kurczaka podawać z kuskusem oraz sosem czosnkowym.

14 komentarzy:

  1. Mnie do tego dania zmuszać nie trzeba:) Obowiązkowo dwie porcje z dużą ilością sosu czosnkowego:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila! Ja jeszcze nie jadłam śniadania, a już zaczyna marzyć o takim obiedzie! Niemożliwa jesteś:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę smakowity talerz :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kebab zawsze :) zwłaszcza ten własnej roboty z dodatkową ilością warzyw. Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Izka, bardzo proszę, już podaję :) A deserek też? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, mam nadzieję, że obiadek dziś Ci smakował! Kolorowych snów!

    OdpowiedzUsuń
  7. Slyvvia, miło mi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Majana, bardzo dziękuję. Miłej nocy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Marta, to fakt, bo zdrowy i wiadomo co w nim jest :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. kolejny smakowity obiad. dodatek fety do sosu czosnkowego brzmi bardzo ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  11. Kaś, odkąd spróbowałam ten sos czosnkowy, już zawsze robię właśnie w ten sposób. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. u nas wczoraj było coś a'la kebab ale wersja po polsku: z frytkami, surówką z pora i dużą ilością sosu czosnkowego:)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Gosiu, na pewno smaczny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect