codzienność

czwartek, 19 maja 2011

szpinakowe muszle pod beszamelem


Makaronowe muszle z soczystym farszem ze świeżego szpinaku z boczkiem, doprawione aromatycznym czosnkiem oraz gałką i roztapiającą się pod wpływem ciepła aksamitną mozzarellą, po zapieczeniu pod beszamelem tworzy świetne danie. Szpinakowe muszle pod beszamelem to doskonałe danie.


50 g masła
50 g mąki pszennej
400 ml mleka
gałka muszkatołowa 
sól 

Masło rozgrzać, zdjąć z ognia i ciągle mieszając dodawać mąkę. Wymieszać na gładką masę, dodać mleko i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Beszamel zdjąć z ognia doprawić do smaku solą i świeżo startą gałką muszkatołową.


30 sztuk abissina rigate 
100 g wędzonego boczku
1 łyżka oleju
3 ząbki czosnku
200 g szpinaku  
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
150 g mozzarella

Muszle wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mają być al dente. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno pokrojony boczek, dołożyć drobno posiekany czosnek, dalej smażyć. Dorzucić szpinak, jeszcze chwilkę smażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Mozzarellę pokroić w kostkę. Nadziewać muszle przygotowanym farszem oraz kawałkami mozzarelli. Tak przygotowane muszle układać w naczyniu do zapiekania, polać sosem beszamelowym. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200º C, przez około 10 minut.

2 komentarze:

  1. tak patrze na zdjecia i zjadam wszystko oczami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aga! Dziękuję, serdecznie Cię pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect