sobota, 7 maja 2011

sałatka optymistyczna


Sałatka optymistyczna może stanowić dodatek do dania głównego, jak również być lekką pełnowartościową przekąską. Sałatka z mieszanymi sałatami, kruchą i soczystą endywią, rukolą i cykorią zawiera dużo witamin, teraz tak bardzo mam potrzebnych. Świetnie w tę zieleń sałat wpasowują się cząstki pomarańczy, świeżutkie czerwone winogrona, orzechy oraz ulubiony ser pleśniowy, całość polana lekkim sosem winegret. 

180 g mieszanych sałat
150 g sera pleśniowego
20 kulek czerwonego winogrona
1 pomarańcza
50 g orzechów włoskich
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżka oleju z winogron
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz

Sałaty umyć i osuszyć, drobno rozerwać. Pomarańczę obrać i pokroić na cząstki. Ser pokroić na kawałki. Wymieszać sok z pomarańczy, olej, ocet, miód doprawić solą i pieprzem. Sałaty wyłożyć na talerz, rozłożyć pokrojoną pomarańczę, kulki winogrona, ser, orzechy włoskie. Całość polać przygotowanym winegretem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect