niedziela, 29 maja 2011

chleb orkiszowo - pszenny


Chleb orkiszowo - pszenny znalazłam w Kuchni nad Atlantykiem, w przepisie zmieniłam tylko sposób robienia chleba. Do wyrabiania chleba nie użyłam maszyny do chleba tylko miksera z hakiem. Chleb jest przepyszny i bardzo długo utrzymuje świeżość. 

1/4 łyżeczki suszonych drożdży
200 ml wody
200 g mąki orkiszowej razowej
2 łyżki zakwasu żytniego

Mieszamy z sobą składniki zaczynu i zostawiamy na 7 godzin w temperaturze pokojowej. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość i być pełen małych pęcherzyków powietrza.

125 ml wody
75 g mąki orkiszowej razowej
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki drożdży suszonych

Do miski dodajemy całą ilość zaczynu i pozostałe składniki ciasta chlebowego, wyrabiamy mikserem z hakiem około 5 minut, jego konsystencja będzie raczej zwarta. Ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Powinno prawie podwoić objętość. Wykładamy ciasto na lekko posypany mąką blat. Lekko spłaszczamy i formujemy bochenek. Układamy go na grubo wysypanym mąką płócienku, a następnie umieszczamy w koszyku do chleba. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc, na około 10 godzin. Wyjmujemy chleb z lodówki i nagrzewamy piekarnik do 240º C. Pieczemy, spryskawszy piekarnik i chleb wodą, w opadającej temperaturze przez 30 minut. Pierwsze 10 minut w 240º C, następne 10 minut w 220º C i ostatnie 10 minut w 200º C. 

8 komentarzy:

  1. Ten chleb prezentuje się wyśmienicie, nigdy jeszcze nie robiłam chleba, ale muszę w końcu spróbować:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu! Gwarantuję, że na pierwszym się nie skończy. Naprawdę warto. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam chleb orkiszowy, żałuję że sama teraz nie mogę robić. Zdjęcia fantastyczne!

    Pozdrawiam
    Monika z
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Monika, dziękuję za wizytę, pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... aż chciałoby się chwycić jedną z tych kromek, posmarować masłem i chapnąć! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Just-great-food, ja nigdy nie mogę sobie odmówić ciepłej kromeczki posmarowanej masełkiem, pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam domowe chlebki :) Ten wyglada pysznie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Madleine, dziękuję za wizytę. Ja od kiedy zaczęłam piec chleby, rzadko już kupuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect