środa, 18 maja 2011

bułki z makiem


Przepis na te bułeczki z makiem podpatrzyłam w Pracowni Wypieków. Bardzo smaczne, łatwe do przygotowania, miękkie bułeczki. Przepis cytuję za autorką. Z porcji wychodzi 10 sztuk.

3/4 szklanki mleka
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki maku
15 g świeżych drożdży
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
1 łyżka mleka
mak

Mleko, oliwę, sól i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko i powoli dodawać mąkę i mak. Zagnieść gładkie ciasto, powinno być elastyczne i się nie lepić. Ciasto przełożyć do miski posmarowanej łyżką oliwy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie uformować 10 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Powinny wyraźnie urosnąć. Piekarnik nagrzać do 200º C. Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać makiem. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie bułeczki - mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Karolino, takie najlepsze. Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżowe bułeczki teraz ładnie rosną, bo jest ciepło. Ja lubię piec drożdżowe wlecie, bo wystarczy, że na chwile położę miske z drożdżami na parapecie i rośnie błyskawicznie :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuchareczko, masz rację, pogoda znacznie ułatwia robienie ciasta drożdżowego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Olciaky! Mniam, masz rację, pyszne! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie przypieczone, sliczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Katie, dziękuję i pozdrawia słonecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect