wtorek, 17 maja 2011

tarteletki z rabarbarowym musem


Tarteletki z rabarbarowym musem, bardzo delikatne i smaczne. To mój kolejny wypiek w sezonie rabarbarowym. Mus jest w smaku bardzo aksamitny i nawet trudno było uwierzyć, że przygotowany z rabarbaru. Dołączam do akcji Ra-bar-bar.

300 g rabarbaru
50 g cukru
150 ml śmietany do ubijania

Umyty i obrany rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem, zostawić na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc. Gdy cukier wsiąknie w pokrojony rabarbar, wstawić rondel na ogień i rozgotować, następnie zmiksować wszystko na gładki mus i ostudzić. Śmietanę mocno schładzamy i ubijamy na puch. Do bitej śmietany powoli wlewamy 2/3 musu rabarbarowego, cały czas ubijając. 


150 g mąki pszennej
70 g masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
sól

Mąkę przesiać, posiekać z masłem, wymieszać z cukrem, dodać żółtka oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto i pozostawić do schłodzenia. Ciasto rozwałkować na oprószoną mąką stolnicy, wycinać ciasto do wielkości foremek i starannie wylepić ciastem ich wnętrze, widelcem nakłuć dno ciastek. Z porcji wychodzi 6 sztuk tarteletek o średnicy 10 centymetrów. Foremki ustawić na blasze i wsunąć do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200º C. Po ostudzeniu wyjąć tarteletki z foremek. Napełniać tarteletki musem rabarbarowym, udekorować pozostałą masą rabarbarową. Podawać po schłodzeniu.



2 komentarze:

  1. Są przeurocze!
    Chętnie bym skosztowała... :)

    pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Natalia! Częstuj się. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect