sobota, 21 maja 2011

tarta z rabarbarem i kremem waniliowym

 

Pyszna tarta, delikatnie kwaskowata, w pięknym wiosennym kolorze, z rozpływającym się w ustach kremem waniliowym. Tartę polecam zrobić dzień wcześniej, wtedy wszystko połączy się w doskonałą całość. Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym, to zmodyfikowany przepis Anny Olson, dołączam ją do akcji Ra-bar-bar.

1 szklanka cukru
1/4 szklanki białego wina
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g rabarbaru

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę, zmieszać wino, cukier i ekstrakt waniliowy. Włożyć rabarbar do garnka, zalać przygotowanym syropem i gotować, aż zmięknie a syrop odparuje. Całość pozostawić do schłodzenia.  

200 g ciastek owsianych
50 g masła

Ciastka pokruszyć, zmieszać ze stopionym masłem. Wyrobić na jednolitą grudkowatą masę i wyłożyć nią tortownicę. Piec 8 minut w piekarnik rozgrzanym do 175º C. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

150 g serka mascarpone
150 g homogenizowanego serka waniliowego
50 g cukru
skórki z 1 cytryny
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 ml śmietany do ubijania

Za pomocą miksera wymieszać oba gatunki sera z cukrem, skórką cytrynową i ekstraktem waniliowym. Wciąż mieszając, dodawać śmietanę i ubijać, aż zgęstnieje, około 2 minut. Rozsmarować krem na upieczonym spodzie, a na wierzchu ułożyć łodygi rabarbaru. Chłodzić całość przed podaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect