wtorek, 31 maja 2011

mus z wędzonym pstrągiem


Verrines pochodzą z Francji, to według źródła przystawki podawane w małych szklaneczkach. Mogą być słodkie lub pikantne, co oznacza, że są podawane albo na deser albo na przystawkę. Małe szklanki lub kieliszki wypełnia się wytrawnymi przystawkami lub musami, kremami czy też owocami. Moje verrines to bardzo lekki mus z wędzonym pstrągiem.


4 jajka
150 g wędzonego pstrąga
4 pomidorków koktajlowych
4 kiszone ogórki
100 g jogurtu naturalnego
100 g majonezu
1 cebula
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
chili
 
Jajka ugotować, obrać i oddzielić żółtka od białek. Kiszone ogórki, ugotowane białka oraz jogurt naturalny zmiksować na gładki mus, dodać drobno posiekany szczypiorek i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Żółtka jajka utrzeć na gładką masę z majonezem, cebulą oraz obranym z ości pstrągiem, doprawić do smaku solą oraz chili. Masy układać warstwami w szklaneczkach, przybrać pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi. Schłodzić przed podaniem.

6 komentarzy:

  1. wow, zjadłabym sobie coś takiego:) (mam lekkiego kaca i te ogórki kiszone w tej przystawce, to coś na co mam straszną ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosi! Ogórki kiszone, świetnie uzupełniają witaminkę C :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam musze koniecznie to zrobic :) Uwielbiam takie mazie wszelkiego rodzaju :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Madleine, polecam, takie musy, smakują i to bardzo. Pozdrawiam słonecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam musy.A forma verrinek bardzo mi odpowiada.Pięknie skomponowane!

    OdpowiedzUsuń
  6. Amber! Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect