codzienność

środa, 7 stycznia 2015

zupa krem z dyni i batatów


Pyszna i rozgrzewająca zupa z dyni i słodkich ziemniaków z dodatkiem czosnku, papryczki chilli doprawiona imbirem. Zupa krem z dyni i batatów doskonale smakuje podana z krewetkami podsmażonymi na oliwie z dodatkiem czosnku.


350 g batatów
350 g dyni

1 papryczka chili
1000 ml bulionu
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki imbiru
sól
pieprz

W garnku podgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku, chwilę smażyć, dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz bataty, imbir, posiekaną papryczkę chili i wszystko razem chwilę smażyć, wlać bulion. Zupę przykryć i gotować, aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem.

10 komentarzy:

  1. Ale fajna zupka. Jak widzę ten śnieg sypiący za oknem to chętnie przytuliłabym się do takiej miseczki:-) Buźka!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. już sam kolor rozgrzewa

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowity kolor i konsystencja, zupka idealna na zimowe popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. bataty i dynia to dwa moje ulubione warzywa, a krem na ich bazie musiał smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zupy kremy, a ten kolor i krewetki na wierzchu kupuje mnie całkowicie.

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda baaaardzo apetycznie !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiem, że to znakomite połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealna na ten zimowy czas!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na tą szaroburą pogodę idealna :D mniammm

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect