niedziela, 5 października 2014

cytrynowiec z malinami


Pyszny cytrynowiec z malinami inspirowany przepisem z Moje Wypieki, to kremowe ciasto bez pieczenia, z dwoma rodzajami ciasteczek, dwoma warstwami masy śmietankowej, z galaretką cytrynową oraz kremem cytrynowym, z malinami oraz bezikami. Krem cytrynowy można przygotować nawet na kilka dni przed przygotowaniem ciasta, i przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce. 


2 jajka 
2 żółtka 
160 g cukru 
80 g masła 
2 cytryny 

Do miski wbić jajka i żółtko, dodać sok z cytryny, wsypać cukier i umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijają je na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu masło i ubijać, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko, dodać drobno startą skórkę z cytryn i wymieszać. Krem schłodzić w lodówce.


600 ml śmietany kremówki 
2 cytrynowe galaretki 
500 ml wody

Galaretki rozpuścić we wrzątku, wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do momentu, aż zacznie lekko tężeć. Śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania sztywnej pianki, pod sam koniec ubijania dodając lekko stężałą galaretkę, porcjami, cały czas ubijając, by nie powstały grudki. 


500 ml śmietany kremówki 
250 g serka mascarpone 
80 g cukru pudru 
krem cytrynowy 

W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Ubić, końcówkami do ubijania piany z białek, do momentu otrzymania gęstego i sztywnego kremu. Dodać partiami krem cytrynowy, i mieszać niezbyt dokładnie, w kremie powinny być widoczne cytrynowe pasma. 
  

250 g biszkoptów 
300 g herbatników typu petitki 
500 g malin
20 bezików

Blachę o wymiarach 35 x 24 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie blachy równomiernie ułożyć herbatniki. Gotową cytrynową piankę wylać na warstwę herbatników, i wyrównać powierzchnię. Na tym równo ułożyć biszkopty, i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia cytrynowej warstwy. Warstwę z cytrynowym kremem wyłożyć na warstwę biszkoptów, wyrównać i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu na górę wysypać maliny i pokruszyć beziki. Ciasto schłodzić w lodówce.

6 komentarzy:

  1. pyszności! też mam ochotę na to ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila,wow!
    Co za ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cytrynowe desery, więc i obok tego cytrynowca nie przeszłabym obojętnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja już tylko pomarzyć mogę o czymś takim;-(

    OdpowiedzUsuń
  5. Leciutkie, delikatne... Wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect