Pyszny cytrynowiec z malinami inspirowany przepisem z Moje Wypieki, to kremowe ciasto bez pieczenia, z dwoma rodzajami ciasteczek, dwoma warstwami masy śmietankowej, z galaretką cytrynową oraz kremem cytrynowym, z malinami oraz bezikami. Krem cytrynowy można przygotować nawet na kilka dni przed przygotowaniem ciasta, i przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce.
2 jajka
2 żółtka
160 g cukru
80 g masła
2 cytryny
Do miski wbić jajka i żółtko, dodać sok z cytryny, wsypać cukier i umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijają je na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu masło i ubijać, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko, dodać drobno startą skórkę z cytryn i wymieszać. Krem schłodzić w lodówce.
600 ml śmietany kremówki
2 cytrynowe galaretki
500 ml wody
Galaretki rozpuścić we wrzątku, wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do momentu, aż zacznie lekko tężeć. Śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania sztywnej pianki, pod sam koniec ubijania dodając lekko stężałą galaretkę, porcjami, cały czas ubijając, by nie powstały grudki.
500 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
80 g cukru pudru
krem cytrynowy
W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Ubić, końcówkami do ubijania piany z białek, do momentu otrzymania gęstego i sztywnego kremu. Dodać partiami krem cytrynowy, i mieszać niezbyt dokładnie, w kremie powinny być widoczne cytrynowe pasma.
Blachę o wymiarach 35 x 24 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie blachy równomiernie ułożyć herbatniki. Gotową cytrynową piankę wylać na warstwę herbatników, i wyrównać powierzchnię. Na tym równo ułożyć biszkopty, i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia cytrynowej warstwy. Warstwę z cytrynowym kremem wyłożyć na warstwę biszkoptów, wyrównać i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu na górę wysypać maliny i pokruszyć beziki. Ciasto schłodzić w lodówce.
Jakie to musi być pyszne!!
OdpowiedzUsuńpyszności! też mam ochotę na to ciacho:)
OdpowiedzUsuńKamila,wow!
OdpowiedzUsuńCo za ciacho!
Uwielbiam cytrynowe desery, więc i obok tego cytrynowca nie przeszłabym obojętnie :-)
OdpowiedzUsuńJa już tylko pomarzyć mogę o czymś takim;-(
OdpowiedzUsuńLeciutkie, delikatne... Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuń