codzienność

czwartek, 16 października 2014

kaszubski chleb na podmłodzie


16 październik to dzień szczególny, dziś obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Za sprawą Zorry już po raz dziewiąty możemy uczestniczyć w tym szczególnym dniu. W październikowej piekarni Amber wspólnie piekliśmy chleb na podmłodzie z przepisu zamieszczonego na pachnącym chlebem blogu Marcina. Chleb kaszubski produkowany jest na podmłodzie żytniej z dodatkiem drożdży, mleka odtłuszczonego w proszku i smalcu wieprzowego, w bochenkach fermentujących w koszyczkach lub formach. Chleb został wykonany metodą dwufazową na podmłodzie żytniej. Pierwsza faza to przygotowanie podmłody z drożdży, wody i połowy przeznaczonej na chleb mąki żytniej. Druga faza to przygotowanie ciasto właściwego, w której dodaje się drugą połowę pszennej mąki, oraz resztę składników przewidzianych z recepturze. Kaszubski chleb na podmłodzie pieczony wspólnie na WBD 2014 jest pyszny, bardzo delikatny i łagodny w smaku.


250 g mąki żytniej chlebowej
250 g wody
12 g drożdży

W letniej wodzie rozprowadzić drożdże, następnie dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną podmłodę odstawić pod przykryciem do fermentacji na 6 - 8 godzin.


cała podmłoda
250 g mąki pszennej
50 g wody
8 g soli
30 g mleka w proszku
15 g smalcu


Do dużej miski przesiać mąkę, dodać mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników i wyrabiać około 12 minut. Dodać roztopiony smalec i wyrabiać jeszcze 4 minuty, do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstawić ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 30 minut. Z ciasta uformować bochenek i umieść go w oprószonym mąką koszyku. Odstawić do wyrastania pod przykryciem na około 90 minut. Nagrzać piekarnik do temperatury 250° C, piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejszyć temperaturę do 220° C i piec chleb przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200° C, wyjąć pojemnik z wodą i dopiekać około 30 minut. Upieczony chleb wyciągnąć z piekarnika i odstawić na kratkę do całkowitego ostygnięcia.


22 komentarze:

  1. Kamila,
    cudowny bochen!
    Niech nam się dalej piecze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ładny, ależ równy! Kamilko, mój Twojemu do pięt nie dorasta, ale za to jest czosnkowy, co czyni go chlebem charakternym i zupełnie niezapomnianym :) Gdybym ja miała Twoją cierpliwość i mój indywidualista miałby nienaganną prezencję...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś, wierz mi, że z cierpliwością to u mnie różnie bywa. Ściskam!

      Usuń
  3. Jaki piękny i duży! :)))
    Masz rację, jest bardzo delikatny. Posmakował mi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny bochen!
    A gdzie Ty taką piękną jarzębinę znalazłaś?
    U mnie już wszystkie drzewka objedzone;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie tak razem świętować a chleb naprawdę imponujący :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki równy! Mój miał podobny miąższ i był bardzo smaczny, więc lubię bardzo :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Co chleb to ładniejszy. Twój tak pięknie wyrośnięty.Bardzo dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Z tą jarzębiną wygląda przecudnie:-) Światowy bochen:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudnie się upiekł, w jesiennej scenerii bardzo zachęca do ponownego pieczenia.
    Dzięki za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepięknie wygląda, taki przystrojony w czerwone korale.

    OdpowiedzUsuń
  11. Chleb pierwszy sort i te jesienne zdjecia , miodzio Kamilko *

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale się upiekł ten chlebuś :-D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały bochenek, zdjęcia również śliczne :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wygląda, miękisz bardzo apetyczny, pozdrawiam i dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale piękny bochen!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo zgrabny bochenek :) Dziękuję za kolejne spotkanie przy piekarniku! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uroczy. Muszę też zrobić go w podłużnej formie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Patrzę na Twój bochenek i znów mam ochotę upiec ten chleb... I chyba mam zadanie na jutro! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Kamila przepiękny bochen:) .... cudowne zdjęcia .... dziękuję za kolejne wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudnie się prezentuje :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wonderful loaf! Thank you for participating in World Bread Day 2014!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect