16 październik to dzień szczególny, dziś obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Za sprawą Zorry już po raz dziewiąty możemy uczestniczyć w tym szczególnym dniu. W październikowej piekarni Amber wspólnie piekliśmy chleb na podmłodzie z przepisu zamieszczonego na pachnącym chlebem blogu Marcina. Chleb kaszubski produkowany jest na podmłodzie żytniej z dodatkiem drożdży, mleka odtłuszczonego w proszku i smalcu wieprzowego, w bochenkach fermentujących w koszyczkach lub formach. Chleb został wykonany metodą dwufazową na podmłodzie żytniej. Pierwsza faza to przygotowanie podmłody z drożdży, wody i połowy przeznaczonej na chleb mąki żytniej. Druga faza to przygotowanie ciasto właściwego, w której dodaje się drugą połowę pszennej mąki, oraz resztę składników przewidzianych z recepturze. Kaszubski chleb na podmłodzie pieczony wspólnie na WBD 2014 jest pyszny, bardzo delikatny i łagodny w smaku.
250 g mąki żytniej chlebowej
250 g wody
12 g drożdży
250 g wody
12 g drożdży
W letniej wodzie rozprowadzić drożdże, następnie dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną podmłodę odstawić pod przykryciem do fermentacji na 6 - 8 godzin.
cała podmłoda
250 g mąki pszennej
50 g wody
8 g soli
30 g mleka w proszku
15 g smalcu
250 g mąki pszennej
50 g wody
8 g soli
30 g mleka w proszku
15 g smalcu
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników i wyrabiać około 12 minut. Dodać roztopiony smalec i wyrabiać jeszcze 4 minuty, do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstawić ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 30 minut. Z ciasta uformować bochenek i umieść go w oprószonym mąką koszyku. Odstawić do wyrastania pod przykryciem na około 90 minut. Nagrzać piekarnik do temperatury 250° C, piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejszyć temperaturę do 220° C i piec chleb przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200° C, wyjąć pojemnik z wodą i dopiekać około 30 minut. Upieczony chleb wyciągnąć z piekarnika i odstawić na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Kaszubski chleb na podmłodzie na blogach:
Akacjowy blog
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Eksplozja smaku
Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Healthy Craving
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Moje kucharzenie
Nieład mAlutki
Proste potrawy
Nasze życie od kuchni
Smakowe kubki
Stare gary
Sto kolorów kuchni
UgotujmyTo.pl
W poszukiwaniu slow life
W sezonie
Zacisze kuchenne
Zapach chleba
Kamila,
OdpowiedzUsuńcudowny bochen!
Niech nam się dalej piecze!
Ależ ładny, ależ równy! Kamilko, mój Twojemu do pięt nie dorasta, ale za to jest czosnkowy, co czyni go chlebem charakternym i zupełnie niezapomnianym :) Gdybym ja miała Twoją cierpliwość i mój indywidualista miałby nienaganną prezencję...
OdpowiedzUsuńAguś, wierz mi, że z cierpliwością to u mnie różnie bywa. Ściskam!
UsuńJaki piękny i duży! :)))
OdpowiedzUsuńMasz rację, jest bardzo delikatny. Posmakował mi :)
Cudny bochen!
OdpowiedzUsuńA gdzie Ty taką piękną jarzębinę znalazłaś?
U mnie już wszystkie drzewka objedzone;)
Cudnie tak razem świętować a chleb naprawdę imponujący :)
OdpowiedzUsuńJaki równy! Mój miał podobny miąższ i był bardzo smaczny, więc lubię bardzo :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCo chleb to ładniejszy. Twój tak pięknie wyrośnięty.Bardzo dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Z tą jarzębiną wygląda przecudnie:-) Światowy bochen:-)
OdpowiedzUsuńCudnie się upiekł, w jesiennej scenerii bardzo zachęca do ponownego pieczenia.
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólny czas.
Przepięknie wygląda, taki przystrojony w czerwone korale.
OdpowiedzUsuńChleb pierwszy sort i te jesienne zdjecia , miodzio Kamilko *
OdpowiedzUsuńWspaniale się upiekł ten chlebuś :-D
OdpowiedzUsuńWspaniały bochenek, zdjęcia również śliczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
Pięknie wygląda, miękisz bardzo apetyczny, pozdrawiam i dziękuję za wspólny czas :)
OdpowiedzUsuńale piękny bochen!
OdpowiedzUsuńBardzo zgrabny bochenek :) Dziękuję za kolejne spotkanie przy piekarniku! :)
OdpowiedzUsuńUroczy. Muszę też zrobić go w podłużnej formie.
OdpowiedzUsuńPatrzę na Twój bochenek i znów mam ochotę upiec ten chleb... I chyba mam zadanie na jutro! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKamila przepiękny bochen:) .... cudowne zdjęcia .... dziękuję za kolejne wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentuje :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWonderful loaf! Thank you for participating in World Bread Day 2014!
OdpowiedzUsuń