codzienność

środa, 1 października 2014

dżem brzoskwiniowy z lawendą


Pyszny i prosty do przygotowania dżem brzoskwiniowy z lawendą jest świetnym dodatkiem do pieczywa, deserów czy też słodkich wypieków, sprawdzi się też zimową porą jako dodatek do herbaty.


1500 g brzoskwiń
700 g cukru 
1 łyżka kwiatów lawendy

Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zasypać cukrem, odstawić, aż owoce puszczą sok. Całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać kwiaty lawendy, wymieszać i całość gotować jeszcze kilka minut. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 

13 komentarzy:

  1. Przegapiłam w tym roku brzoskwinie:(
    Dobrze, że mama zrobiła dżemiki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, te były przeznaczone na coś innego, ale skończyły w pysznym dżemiku :) Mój tata tak się rozpędził, że pozostałe skończyły w soku, a było ich w tym roku bardzo bardzo dużo :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Nie robie od kilku lat konfitur bo czasu mi brak ale uwielbiam wszelkie Dania z lawenda....

    OdpowiedzUsuń
  3. domowy dżem to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię brzoskwiniowe, a najbardziej cenię to, że smakują zuuupełnie inaczej niż te ze sklepu

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam morele z lawendą to i brzoskwinie z lawenda mi podeszły na bank

    OdpowiedzUsuń
  6. ale on musi mieć aromat. cudowny pomysł na dżem

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam dżemy brzoskwiniowe :)))
    Kamilko, a nie powinno być "dżem" zamiast "dżemem"? ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie połączenie wydaje się być idealnym:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny dżem :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect