Drożdżowe rogaliki na bazie dyniowego puree nadziane domową konfiturą aroniową są bardzo miękkie i delikatne. Te pyszne rogaliki można upiec bardzo szybko, z ciastem  dobrze się pracuje, mają tylko jedną wadę, znikają w ekspresowym tempie. Przepis na pyszne dyniowe rogaliki z konfiturą aroniową dodaję do akcji Festiwal Dyni 2014.
400 g mąki tortowej 
2 łyżki śmietany 
35 g drożdży 
90 g masła 
3 żółtka 
4 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki puree z dyni 
szczypta soli 
W
 misce wymieszać śmietanę z drożdżami i cukrem, dodać żółtka oraz 
puree z dyni i dobrze wszystko wymieszać. Do miski przesiać mąkę z solą i
 dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło, wyrobić 
gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe 
miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.  Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, podzielić
 na części, każdą część  rozwałkować na kształt koła i 
podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć konfiturę i zwinąć 
rogalik. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20 minut. Przed pieczeniem rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 20 minut, aż się  zrumienią.  
cukier puder





pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńOj , jak tez takie chcę , ojoj
OdpowiedzUsuńKamilka upiecz mi takie, co?
Cudowne!
OdpowiedzUsuńI to nadzienie...
Wspaniała kompozycja.
Porywam jeden!
Kochana śliczne są te rogaliki! Porywam do kawy :)
OdpowiedzUsuńPrzecudne połączenie, choć oczywiście dałabym mąkę orkiszową:)
OdpowiedzUsuńSzalejesz z tą dynią:-) Super!
OdpowiedzUsuńAleż one genialnie wyglądają:) Podejrzewam, że błyskawicznie znikają.
OdpowiedzUsuńale kusisz!:) cudne
OdpowiedzUsuńMmm, cudowne :)
OdpowiedzUsuńPięknie skręcone rogale :D
OdpowiedzUsuńPrzepiękne, aż nabrałam ochoty na małe rogaliki.
OdpowiedzUsuń