poniedziałek, 20 października 2014

dynia faszerowane mięsem i owczym serem


Dynia piżmowa ma bardzo aromatyczny miąższ o bardzo orzeźwiających walorach smakowych, pysznie smakuje pieczona, nadziana farszem przygotowanym z mięsa wieprzowego i owczego sera bałkańskiego z dużą ilością natki pietruszki. Przepis na dynię faszerowaną mięsem i owczym serem dodaję do akcji Festiwal Dyni 2014.


1 dynia piżmowa
300 g mielonej wieprzowiny

200 g sera owczego bałkańskiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 pęczka natki pietruszki 
125 ml bulionu
sól 
pieprz


Dynię przekroić na pół, oczyścić z nasion, ostrym nożem ponacinać miąższ w kratkę, nie przebijając skórki. Dynie ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą, posypać solą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° C i piec 15 minut. W tym czasie do mięsa dodać drobno posiekany czosnek oraz rozdrobniony ser, doprawić do smaku solą i pieprzem, na końcu wmieszać do masy posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowanym farszem napełnić podpieczone dynie, na dno naczynia wlać bulion. Całość wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze około 40 minut, aż dynia będzie miękka, a mięso upieczone. 



8 komentarzy:

  1. Dyniowa propozycja pierwsza klasa:-) Byłam bardzo zaskoczona, że dynia ma wysoki indeks glikemiczny i żal mnie bierze, że praktycznie jest zakazana dla mnie;-( Ale wiem, że ten kawałek roku wyjdę poza ograniczenia;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na dynię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne danie. Festiwalowe!
    Nadzienie pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Alez ma piekny, intensywny kolor! Prawdziwe barwy jesieni :)
    Pozdrawiam Kamilo i dziekuje! :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Piżmowa rządzi!! U mnie na przemian z dynią z Hokkaido. Jutro będę zapiekać z fetą :) Pysznie wygląda Twoje jesienne danie :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. mega elegancka, intrygująca propozycja:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect