Dynia piżmowa ma bardzo aromatyczny miąższ o bardzo orzeźwiających walorach smakowych, pysznie smakuje pieczona, nadziana farszem przygotowanym z mięsa wieprzowego i owczego sera bałkańskiego z dużą ilością natki pietruszki. Przepis na dynię faszerowaną mięsem i owczym serem dodaję do akcji Festiwal Dyni 2014.
1 dynia piżmowa
300 g mielonej wieprzowiny
200 g sera owczego bałkańskiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki oliwy
1/2 pęczka natki pietruszki
125 ml bulionu
sól
pieprz
Dynię przekroić na pół, oczyścić z nasion, ostrym nożem ponacinać miąższ w kratkę, nie przebijając skórki. Dynie ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą,
posypać solą i wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 180° C i piec 15 minut. W tym czasie do mięsa dodać drobno posiekany czosnek oraz rozdrobniony ser, doprawić do smaku solą i pieprzem, na końcu wmieszać do masy posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowanym farszem napełnić podpieczone dynie, na
dno naczynia wlać bulion. Całość wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze około 40 minut, aż dynia będzie miękka, a mięso upieczone.
Dyniowa propozycja pierwsza klasa:-) Byłam bardzo zaskoczona, że dynia ma wysoki indeks glikemiczny i żal mnie bierze, że praktycznie jest zakazana dla mnie;-( Ale wiem, że ten kawałek roku wyjdę poza ograniczenia;-)
OdpowiedzUsuńCoś cudnego!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na dynię :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ...
OdpowiedzUsuńFantastyczne danie. Festiwalowe!
OdpowiedzUsuńNadzienie pierwsza klasa.
Alez ma piekny, intensywny kolor! Prawdziwe barwy jesieni :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kamilo i dziekuje! :*
Piżmowa rządzi!! U mnie na przemian z dynią z Hokkaido. Jutro będę zapiekać z fetą :) Pysznie wygląda Twoje jesienne danie :)))
OdpowiedzUsuńmega elegancka, intrygująca propozycja:)
OdpowiedzUsuń